EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg har enats om sin syn på en ny mediefrihetslag. Arkivbild.
EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg har enats om sin syn på en ny mediefrihetslag. Arkivbild. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Avlyssning het fråga i medielag

ANNONS

Avlyssning av journalister ska inte få göras om det handlar om deras professionella verksamhet. Det anser åtminstone EU-parlamentet som nu enats om sin syn på den mediefrihetslag som EU-kommissionen lade fram i fjol höstas.

Lagförslaget har kritiserats för att inte ge ett tillräckligt starkt stöd för journalister, exempelvis mot statlig användning av olika spionprogram och avlyssning.

– Men sådana åtgärder förbjuds ändå i praktiken, anser ändå rumänska ledamoten Romana Strugariu, som varit en av de ansvariga för parlamentets hantering.

Mediefrihetslagen reglerar även frågor som till exempel finansiering och styrning av public service samt statlig annonsering.

Parlamentets linje röstades igenom med 448 röster mot 102 och 75 nedlagda på tisdagen. Därmed kan slutliga kompromissförhandlingar inledas med EU:s medlemsländer, som enades om sin hållning i juni.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS