Minnesplats för Aleksej Navalnyj, här i Berlin i Tyskland.
Minnesplats för Aleksej Navalnyj, här i Berlin i Tyskland. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Begravningshot mot Navalnyjs mamma

Ryska myndigheter hotar att begrava Aleksej Navalnyj inne i en straffkoloni i Sibirien, uppger regimkritikerns medarbetare.

ANNONS

"Håll en privat begravning bakom stängda dörrar, annars begraver vi honom inom fängelseområdet." Det uppges ryska utredare ha hotat Aleksej Navalnyjs mamma Ljudmila Navalnaja med.

"Hon (mamman) fick tre timmar på sig att gå med på den hemliga begravningen utan ett offentligt farväl", skriver talespersonen Kira Jarmysj på X, tidigare Twitter.

Navalnyjs medarbetare Ivan Zjdanov skriver på andra sociala medier att mamman vägrade förhandla med utredarna eftersom de inte har mandat att besluta hur och var hennes son ska begravas. Hon ska även ha anmält myndigheterna för att ha skändat kroppen.

Hotet kom ett dygn efter att Ljudmila Navalnaja uppgett att hon först fem dagar efter dödsbudet hade fått se sin sons döda kropp.

ANNONS

– I går kväll tog de mig i hemlighet till ett bårhus där de visade Aleksej, sade mamman i en videoinspelning på torsdagen.

Den 47-årige Aleksej Navalnyj dog den 16 februari i en rysk en straffkoloni i Sibirien, norr om polcirkeln.

Juristen Navalnyj var en av president Vladimir Putins främsta politiska fiender. Han hölls fängslad i Ryssland i tre års tid, merparten av tiden i straffkoloni och i flera vändor i isoleringscell.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS