Belarus hävdar att en ukrainsk MI-8-helikopter flög in i belarusiskt luftrum, vilket Ukraina förnekar. Arkivbild.
Belarus hävdar att en ukrainsk MI-8-helikopter flög in i belarusiskt luftrum, vilket Ukraina förnekar. Arkivbild. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Belarus anklagar Ukraina för luftkränkning

ANNONS

En militär ukrainsk helikopter har kränkt belarusiskt luftrum, enligt belarusiska myndigheter. Det stämmer inte, invänder Ukraina.

Enligt Belarus gränspolis, som publicerat ett filmklipp som sägs visa händelsen, flög helikoptern en kilometer in i belarusiskt luftrum, på omkring 100 meters höjd. Myndigheten gör också gällande att man har kontaktat Ukraina i ärendet.

Alla dessa uppgifter tillbakavisas från ukrainskt håll.

– När gränsskyddet mot Belarus stärks används flyg för att övervaka gränsen, men inga landsgränser har överskridits, säger den ukrainska gränspolisens talesperson Andryj Demtjenko.

I takt med att Ryssland har framträtt som en garant för Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har Lukasjenko höjt tonläget mot Ukraina, där ryskstödda separatister strider i de östra delarna av landet.

ANNONS

Ukraina anklagar, likt EU, Belarus för att aktivt iscensätta en migrantkris vid gränsen till EU.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS