Berlin: Återföreningen omöjlig utan Bush

Många världsledare hyllar George Bush den äldre på hans dödsdag. I Tyskland läggs särskilt stort fokus på hans roll för att återförena landet efter Berlinmurens fall 1989.

ANNONS
|

"Tyskland har mycket att tacka GeorgeHW Bush för", säger förbundskansler Angela Merkel i ett uttalande och tillägger att Tyskland hade en "sann vän" i Bush, som underlättade Öst- och Västtysklands återförening efter Berlinmurens fall.

Den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier är inne på samma spår och säger att den tyska återföreningen "inte hade varit möjlig utan förtroendet och vänskapen" från USA och Bush.

Även den tidigare Sovjetledaren Michail Gorbatjov stämmer in i hyllningarna: "Vi hade möjligheten att arbeta tillsammans under en tid präglad av enorma förändringar... Resultatet innebar slutet på kalla kriget och kapprustningen... Han var en sann partner".

"I dag minns Storbritannien en stor statsman och en sann vän till vårt land", säger den brittiska premiärministern Theresa May.

ANNONS

Frankrikes president nämner särskilt Bushs stöd för och starka band till Europa: "Han var en världsledare som verkligen stödde alliansen med Europa. Våra varma tankar går till familj och närstående".

Också Panama, som USA invaderade på order av Bush 1989, skickar en hälsning efter dödsbeskedet: "Panama uttrycker sina djupa kondoleanser till familjen Bush, USA:s regering och landets befolkning", heter det i ett uttalande signerat Panamas utrikesdepartement.

TT-AFP

ANNONS