Bolton i Moskva: USA överväger Startavtalet

USA har inte bestämt sig för att förlänga nedrustningsavtalet Start, uppger president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton under sitt besök i Moskva. Samtidigt hotar Trump med att landet ska öka sin kärnvapenarsenal.

ANNONS

John Bolton är i Moskva för två dagar av möten med ryska företrädare, ett sedan länge planerat möte som blev mer aktuellt efter Donald Trumps besked i lördags att USA drar sig ur det historiska nedrustningsavtalet INF med Ryssland.

Boltons uttalande om att även Startavtalet kan vara i fara kom efter ett möte med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Det senaste Startavtalet om atomnedrustning löper i sin nuvarande form ut 2021. Enligt avtalet ska 1550 kärnvapenstridsspetsar få finnas på ömse sidor.

Rysslands president Vladimir Putin sade i en intervju med Fox News i samband med toppmötet med Trump i Helsingfors i juli att Ryssland är berett att förlänga avtalet, men att man först vill enas om detaljer.

ANNONS

Inget beslut om robotar

Bara timmar efter Boltons uttalande sade Trump till reportrar att han inte tänker nedrusta, utan snarare bygga upp sitt lager av kärnvapen. Allt för att pressa Ryssland och Kina.

- Vem som ska hotas? Det är ett hot mot vem du vill. Det är ett hot mot Kina, det är ett hot mot Ryssland, sade Trump, som påstod att upprustningen bara ska pågå tills världen lugnar ner sig, sedan säger han sig gärna vilja påbörja en nedrustning.

Putin vill ha klarhet

Under tisdagen ska Bolton träffa Vladimir Putin. Den ryske presidenten har önskat att få mer klarhet i USA:s beslut efter att Trump hävdat att Ryssland under lång tid har kränkt överenskommelserna i avtalet – något som tillbakavisas av Kreml.

INF gick ut på att alla medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5500 kilometer skulle avskaffas. Avtalet har löpt parallellt med olika versioner av Startavtalet, som slöts 1991. Ryssland har beskrivit draget att avsluta avtalet som ett väldigt farligt steg.

TT-AFP-Reuters
ANNONS