Beväpnad polis utanför stortinget.
Beväpnad polis utanför stortinget. Bild: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Bombhot skakade stortinget i Norge

Stortinget mitt i Oslo spärrades av på grund av flera bombhot. Efter ett par timmar hävdes alla avspärrningar.

ANNONS

Minst två hot fick de norska myndigheterna att vidta åtgärder. Hoten ska ha tagits emot via mejl eller sociala medier.

Beväpnade poliser satte upp bevakning runt stortingsbyggnaden och området spärrades av, mitt på paradgatan Karl Johan på onsdagen.

– I går kväll (tisdag) tog stortinget emot ett mejl med ett hot. Det bedömdes inte vara äkta. I efterhand har det sedan tagits emot ett nytt hot. Det kom till Oslopolisen vid klockan 10 i dag, sade polisens insatsledare Sven Bjelland till Dagbladet när insatsen ännu pågick.

Enligt honom hade hotet framställts på ett sätt att det inte kunde uppfattas som "ett skämt". Säkerhetspolisen PST kopplades också in.

ANNONS

Enligt Aftenposten bestod ett av hoten i att en anonym användare på forumet 4chan på tisdagen hade avrått människor i allmänhet från att befinna sig vid stortinget på onsdagen.

Stortingets ledamöter satt i plenisalen när de fick information om hoten i ett sms från stortingets förvaltning.

Efter omkring två timmars insats hävdes avspärrningarna och polisen meddelade att det var säkert att röra sig i området.

PST har inlett en utredning om hoten och samarbetar med Oslos polisdistrikt, rapporterar NRK.

Området kring stortinget har stängts av. Här står en polisbuss på Karl Johan, där paradgatan leder upp mot slottet.
Området kring stortinget har stängts av. Här står en polisbuss på Karl Johan, där paradgatan leder upp mot slottet. Bild: Cornelius Poppe/NTB/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS