Akademik Lomonosov, världens första flytande kärnkraftverk, har drabbats av en brand. Arkivbild.
Akademik Lomonosov, världens första flytande kärnkraftverk, har drabbats av en brand. Arkivbild.

Brand på flytande kärnkraftverk

ANNONS
|

En brand har brutit ut på Akademik Lomonosov, Rysslands och världens första flytande kärnkraftsverk som just nu byggs vid ett skeppsvarv i S:t Petersburg. Enligt rysk räddningstjänst kunde branden släckas utan att någon kom till skada.

Enligt planerna ska det flytande kärnkraftverket under nästa år bogseras genom Finska viken och Östersjön, genom Öresund och upp längs norska kusten, innan det slutligen ska ankras i Sibirien och förse avlägsna samhällen med el. Men först ska reaktorerna testas – på plats i S:t Petersburg

Greenpeace har tidigare protesterat mot projektet. Enligt Rashid Alimov vid miljöorganisationens ryska gren visar branden att planerna på ett reaktortest är "oansvariga". Även den finländska myndigheten Strålsäkerhetscentralen har uttryckt oro.

ANNONS

- Självklart tillför det en extra dimension om verket ska testas mitt i en storstad. Då kommer det finnas skäl att noga planera för störningar och katastrofsituationer, sade generaldirektören Petteri Tiippana till nyhetsbyrån FNB i helgen.

TT-AP
ANNONS