En kund studerar utbudet på Highland Cafe i Bangkok, ett av de många ställen i Thailand där man kan köpa cannabis och utrustning för att konsumera den. Arkivbild.
En kund studerar utbudet på Highland Cafe i Bangkok, ett av de många ställen i Thailand där man kan köpa cannabis och utrustning för att konsumera den. Arkivbild. Bild: Sakchai Lalit/AP/TT

Cannabisboom blev för stor – Thailand ångrar sig

6 000 cannabisbutiker på ett år, och "utbredda" drogproblem. Men nu kan den lagliga knarkboomen i Thailand snart vara över.
Ett lagförslag med åtstramningar ska kunna komma i december, meddelar hälsoministern. Och även de som berusar sig med alkohol har nya bud att vänta.

ANNONS

Bemärkelsedatumet var den 9 juni förra året. Då avkriminaliserade Thailand, som första land i Asien, svagare varianter av drogen cannabis. Det gällde både odling, innehav, försäljning och konsumtion.

Den dåvarande hälsoministern Anutin Charnvirakul meddelade till och med att en miljon cannabis-plantor skulle distribueras gratis, för att få en inhemsk bransch att växa.

Men ett och ett halvt år senare är det politisk baksmälla. Drogerna flödar, bland annat via de minst 6 000 cannabisbutiker som poppat upp runtom i landet. Förhoppningarna om en exklusiv och lyxig berusningssektor har grusats, och turismoperatörerna klagar över stöket, menar den nye premiärministern Srettha "Nid" Thavisin.

Förslag på gång

– Lagen måste skrivas om, sade han i en tv-intervju med Bloomberg i samband med FN:s generalförsamling i september.

ANNONS

– Det behöver rättas till. Vi kan reglera det så att det blir endast för medicinskt bruk.

Och nu säger alltså den nye hälsoministern Cholnan Srikaew att ett lagförslag är på gång. Branschboom i all ära – man måste prioritera, menar han.

– I valet mellan ekonomiska och hälsomässiga fördelar, så väljer vi hälsa, säger Cholnan Srikaew enligt Bloomberg.

Men turismen är en av Thailands största näringsgrenar. Och den nya regeringskoalitionen innehåller hela elva partier, varav en del drogliberala. Så många undrar hur hårt hälsoministern vågar gå fram.

Vill ha fylletest

Balansgången syns även i andra nöjesrelaterade förslag. Efter påtryckningar från det pulserande nattlivet ska nu i vinter öppettiderna för barer på försök förlängas från klockan 01 eller 02 till klockan 04. Men någon vecka innan detta träder i kraft gick Cholnan Srikaew ut och sade att risken för överdriven berusning blir stor. Gästerna måste promilletestas vid stängningsdags, föreslår hälsoministern enligt nyhetstjänsten Khaosod.

Även för metamfetamin, en väldigt populär drog i Thailand, filar den nye hälsoministern på reglerna. Några piller klassas som godkända för eget bruk, men för att slippa åtal måste den som blir påkommen med upp till fem tabletter genomgå rehabilitering, enligt ett nytt regeringsförslag.

Men på sociala medier är debatten intensiv, och Cholnan Srikaew hånas av en del som för naiv. Frågan är hur lätt regeringen får att strama åt när nu "anden är ute ur flaskan". På många andra håll i världen har det visat sig väldigt lätt för säljare och köpare av droger att kringgå regler om exempelvis medicinskt bruk.

ANNONS
Hälsominister Cholnan Srikaew, till vänster, i samtal med premiärminister Srettha Thavisin i parlamentet i Bangkok. Bild från i september.
Hälsominister Cholnan Srikaew, till vänster, i samtal med premiärminister Srettha Thavisin i parlamentet i Bangkok. Bild från i september. Bild: Sakchai Lalit/AP/TT

Fakta: Cannabis – omstridd växt

En växt som härstammar från Asien, och som har många användningsområden. Det kontroversiella med den är de varianter som innehåller höga halter av psykoaktiva ämnen, som går att berusa sig med. Drogen kallas ofta i torkad form marijuana, och i pressad form hasch.

Som rusmedel är cannabis sedan åtminstone 1960-talet olagligt i stora delar av världen. Men på 1990-talet inleddes en legaliseringsvåg, då bland andra Kalifornien godkände drogen för medicinskt bruk.

Snart blev det medicinska förbehållet på många håll en ren formalitet: det räcker att säga att man har ont för att kunna köpa cannabis i många delstater i USA och alltfler länder i världen.

I skenet av det, och i hopp om att slå ut en illegal sektor, har de senaste åren också ett antal länder godkänt cannabis för fritidsbruk i största allmänhet. Uruguay var först ut 2013, sedan har bland andra Sydafrika, Kanada och Luxemburg tillkommit.

I Thailand avkriminaliserades cannabis, med vissa förbehåll, den 9 juni 2022.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS