Damaskus hotar besvara turkisk offensiv

Den syriska regeringen skärper tonen mot Turkiet, som just nu genomför en offensiv i den kurdstyrda enklaven Afrin i nordvästra Syrien och hotar med att besvara interventionen i landet.

ANNONS
|

Damaskus begär i ett brev till FN:s säkerhetsråd att Turkiets militärinsats i landet måste upphöra.

“Den syriska arabiska republiken betonar att närvaron av varje utländsk militärinsats på dess territorium utan dess uttalade godkännande är ett angrepp och ockupation, vilket kommer att hanteras som sådant", skriver syriska utrikesdepartementet i ett uttalande via den statliga nyhetsbyrån Sana.

Turkiet inledde militärinsatsen mot den kurdiska milisen YPG i Afrin förra månaden. Turkiet jämställer YPG med den terrorstämplade gerillarörelsen PKK. Damaskus har nyligen sagt sig vara redo att bemöta den turkiska offensiven militärt.

Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, har angreppet mot Afrin hittills krävt minst 68 civila dödsoffer, varav 21 barn.

ANNONS

Raketbeskjutning mot provinserna Kilis och Hatay i Turkiet från kurdkontrollerat syriskt territorium har samtidigt krävt minst fem liv, enligt nyhetsbyrån Reuters.

TT

Fakta: Kurder i Syrien

Turkiet har uttryckt stark oro för kurdernas expansion i norra Syrien och likställer den USA-stödda kurdiska YPG-milisen med den terrorstämplade gerillan PKK i Turkiet.

Kurderna, som har upprättat ett i praktiken autonomt styre i norra Syrien, har också kritiserats av Turkiet för att göra anspråk på områden där de inte är i majoritet.

Rebellalliansen de Syriska demokratiska styrkorna (SDF), som består av kurdiska, arabiska, turkmeniska och assyriska grupper, skapades efter påtryckningar från bland andra USA. Inledningsvis var alliansen starkt kurddominerad, men antalet medlemmar från andra grupper har ökat. Alliansen har bland annat återtagit staden al-Raqqa från terrorrörelsen IS med understöd från USA.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS