Den danske försvarsministern Troels Lund Poulsen (Venstre) uppger att Danmark tillsammans med andra länder ska skänka 45 stridsvagnar till Ukraina.
Den danske försvarsministern Troels Lund Poulsen (Venstre) uppger att Danmark tillsammans med andra länder ska skänka 45 stridsvagnar till Ukraina. Bild: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT

Danmark skänker 45 stridsvagnar till Ukraina

ANNONS

Danmark ska tillsammans med Tyskland, Nederländerna och Tjeckien skänka 45 stridsvagnar till det ukrainska försvaret.

Det rör sig om dels 30 Leopard 1-stridsvagnar, som danskarna köper in och donerar tillsammans med Tyskland, och dels 15 moderniserade T72-stridsvagnar, som skänks i samarbete med Tjeckien och Nederländerna.

Förslaget väntar på godkännande av finansutskottet i det danska parlamentet.

Tidigare har Danmark i samarbete med Tyskland och Nederländerna köpt och donerat 100 Leopard 1-stridsvagnar till Ukraina. Efter flera månaders försening kom de tio första stridsvagnarna till landet i början av september.

Även 14 stridsvagnar av typen Leopard 2 har skänkts till det ukrainska försvaret från Danmark och Nederländerna. De förväntas levereras till Ukraina i början av nästa år.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS