Demokraterna stämmer Trump och Ryssland

Demokraterna i USA har lämnat in en stämningsansökan mot Donald Trumps valkampanj, den ryska staten och Wikileaks. Enligt partiet agerade de i maskopi för att stjälpa Trumps rival Hillary Clinton.

ANNONS
|

Demokraterna hävdar att Donald Trumps kampanjarbetare agerade i samförstånd med den ryska staten, dess militära underrättelsetjänst och den så kallade visselblåsarorganisationen Wikileaks när partiets datorer blev hackade och information spreds till allmänheten.

Stämningen gäller ekonomisk skada som partiet lidit av detta och det handlar om mångmiljonbelopp, rapporterar Washington Post.

"En villig partner"

"Inför presidentvalet 2016 lanserade Ryssland ett anfall mot vår demokrati på alla fronter och man hittade en villig och aktiv partner i Donald Trumps kampanj", säger Demokraternas partiordförande Tom Perez i ett uttalande, enligt tidningen.

"Detta var ett förräderi utan motstycke, kampanjen för att nominera en presidentkandidat i USA i samverkan med en fientlig, utländsk makt för att förstärka sina egna chanser att vinna presidentskapet."

ANNONS

I ansökan pekar Demokraterna på kontakter mellan Trumps kampanjmedarbetare och ryska företrädare. Men de pekar också på hur attackerna blev offentligt påhejade av personer inom Trumplägret.

Inte Trump personligen

Donald Trump är inte personligen anklagad i stämningsansökan. Han har återkommande, och så sent som för några dagar sedan, nekat till alla anklagelser och avfärdat alla påståenden om ryskt samarbete. Hans son Donald Trump Jr, svärson Jared Kushner och tidigare kampanjchef Paul Manafort står dock med.

Dessutom riktas stämningen mot Trumps tidigare rådgivare Roger Stone, som under kampanjen berättade om sina kontakter med Wikileaks-ledaren Julian Assange, uttalanden han senare tagit tillbaka.

Wikileaks publicerade läckorna från Demokraternas datorer.

Svårt stämma land

Att ett amerikanskt politiskt parti stämmer en främmande makt är inte helt oproblematiskt: Ryssland har i utgångsläget immunitet i de allra flesta rättsfall. Demokraterna hävdar dock att den ryska underrättelsetjänsten GRU brutit mot ett antal olika lagar vad gäller bland annat företagshemligheter och avlyssning.

Donald Trumps personliga och affärsmässiga kontakter med Ryssland har bidragit till konspirationen, enligt stämningsansökan.

Organisatörerna bakom Trumps återvalskampanj svarade några timmar efter att stämningen blivit känd att den var "helt och hållet utan grund". I sitt uttalande kallar man också Demokraternas åtgärd för "tramsig".

ANNONS

TT

Fakta: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i USA-valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari förra året.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.

Även Jeff Sessions, nu justitieminister, träffade ambassadören, och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i ryssutredningen.

Bland andra Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr träffade under valkampanjen en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas kandidat Hillary Clinton.

I maj förra året avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn.

Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte har konspirerat med Ryssland.

ANNONS