Detta hände efter september 11

Det finns händelser och dagar som är vägskäl i historien, där man kan dela in världen i ett före och ett efter. Den 11 september 2001 är en sådan dag. Terrorattentaten den 11 september blev början på en serie händelser som för alltid förändrade världen.

ANNONS
|
Bild: Chao Soi Cheong

11 september 2001

Den 11 september 2001 sker en samordnad terroraktion mot flera mål i USA av islamistgruppen al-Qaida. Två kapade flygplan flyger in i World Trade Center-tornen i New York som rasar och ett flygplan kraschar även in i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Washington D.C. Ytterligare ett kapat flygplan kraschar i Pennsylvania efter att passagerarna ingripit.

Totalt dör 2996 personer i attackerna, bland dessa finns 19 terrorister som varit med och kapat de flygplan som använts i attackerna.

Bild: EVAN VUCCI

20 september 2001

USA:s president George W Bush förklarar krig mot terrorismen efter 11 september-attackerna. I ett tal till den amerikanska befolkningen säger han: ”Kriget mot terrorismen börjar med al-Qaida men det slutar inte där. Det kommer inte sluta förrän varje terroristgrupp i världen har hittats, stoppats och besegrats”.

ANNONS
Bild: Mazhar Ali Khan

7 oktober 2001

USA och Storbritannien inleder luftangrepp riktade mot bland annat träningsanläggningar för talibanerna och al-Qaida i Afghanistan.

I ett videouttalande säger al-Qaidas ledare Usama bin Ladin att ”det amerikanerna får utstå nu är en kopia på det vi fått utstå. Vår islamiska nation har fått utstå förnedring och skam i mer än 80 år. Våra söner har dödats, deras blod har spillts och nationens helighet har blivit vanhelgad”

Bild: MARCO DI LAURO

19–20 oktober 2001

Amerikanska marktrupper invaderar Afghanistan. Under de kommande veckorna kommer flera länder bekräfta att de också skickar trupper till Afghanistan. Bland annat Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Bild: IVAN SEKRETAREV

9 november 2001

Den afghanska norra alliansen, en militär allians som fick stöd av bland annat USA, lyckas ta kontroll över Mazar-e-Sharif, ett av Talibanernas viktigaste områden i Afghanistan. Den norra alliansen bildades 1996 efter att Talibanerna helt tagit över Afghanistan.

Bild: AMIR SHAH

13 november 2001

Afghanistans huvudstad Kabul faller efter markoffensiver av USA och den afghanska norra alliansen.

Bild: Brennan Linsley

Januari 2002

Den amerikanska marinbasen på Guantánamo börjar användas som fångläger för så kallade illegala kombattanter. Fånglägret kritiseras senare av bland annat FN, som beskrivit de metoder som användes i fånglägret som likvärdiga med tortyr.

ANNONS

Av de som tillfångatagits och satts på Guantánamo visade sig bara en mindre andel vara kopplade till al-Qaida eller talibanrörelsen. Trots detta blev många sittande på Guantánamo i flera år.

Bild: Musadeq Sadeq

13 juni 2002

Hamid Karzai väljs som president för Afghanistans övergångsregering efter att ha samarbetat med USA för att överta makten från talibanregimen. Han blev också landets första demokratiska ledare efter valet 2004.

Bild: ANJA NIEDRINGHAUS

19 mars 2003

USA i samarbete med främst Storbritannien och Australien invaderar Irak och anfaller huvudstaden Bagdad. Kort efter invasionen av Afghanistan började USA:s uppmärksamhet riktas mot Irak och man hävdade att landets diktator Saddam Hussein utgjorde ett hot, dels genom sitt stöd till internationell terrorism men också då man påstod att han hade tillgång till massförstörelsevapen.

De FN-inspektörer som på amerikanskt initiativ skickades till Irak för att söka efter kvarvarande kärnvapen hittade dock inga tecken på att sådana vapen fanns.

13 december 2003

Iraks störtade diktator, Saddam Hussein, tillfångatas av amerikanska soldater strax utanför Tikrit, Irak.

Bild: SERGIO DIONISIO

7 juli 2005

Terrorattackerna mot västvärlden fortsatte även efter den 11 september 2001. I juli 2005 sprängs tre tunnelbanetåg i centrala London och en drygt timme senare exploderar ännu en bomb på en buss i staden. Totalt dödas 52 personer i attackerna och över 700 personer skadas.

ANNONS

30 december 2006

I november 2006 döms Saddam Hussein av tribunalen i Irak, en domstol som upprättats för brott begångna av Saddam Husseins regim. Han dömdes till döden genom hängning för brott mot mänskligheten och avrättades i Bagdad den 30 december 2006.

Bild: Charles Dharapak

30 augusti 2010

USA:s president Barack Obama går ut med att USA ska avsluta sina stridsoperationer i Irak.

2 maj 2011

Al-Qaida ledaren Usama bin Ladin dödas av amerikanska specialtrupper i ett hus i Abbottabad, cirka sex mil norr om Pakistans huvudstad Islamabad.

Bild: Pablo Martinez Monsivais

22 juni 2011

I ett tv-sänt tal från Vita huset berättar president Barack Obama att man ska påbörja tillbakadragandet av amerikanska trupper från Afghanistan och officiellt lämna över ansvaret för landets säkerhet till Afghanska regeringens styrkor 2014.

13 juni 2014

Islamiska Staten (IS) har under en period expanderat från Irak och in till Syrien. Ett internationellt samarbete för att bekämpa IS påbörjas nu och inleds med att Amerikanska styrkor återigen invaderar Irak.

22 september 2014

Det internationella samarbetet för att bekämpa IS fortsätter med flygattacker mot Syrien, som leds av amerikanska trupper.

Bild: Evan Vucci

28 december 2014

Kriget i Afghanistan tar officiellt slut men Obama bekräftar att man fortsatt har runt 10 000 soldater kvar i Afghanistan.

ANNONS
Bild: Uncredited

Juni–Oktober 2017

IS har verkat och expanderat under flera års tid och har 2014 utropat ett kalifat. Gruppens militära framgångar och förföljelse av religiösa grupper har lett till stor internationellt enighet om att IS måste bekämpas.

IS har svarat på den internationella inblandningen genom flertalet attacker i de länder som deltagit i försöken att trycka tillbaka gruppen. 2015 tog rörelsen på sig ansvar för flera attentat i Mellanöstern och Europa. Bland annat bombades ett ryskt passagerarflygplan över Egypten 2015 och över 200 människor omkom.

IS har också tagit på sig ansvaret för Parisattackerna i November 2015 där man bland annat öppnade eld inne på konsertlokalen Bataclan. Totalt dödades 130 personer.

2016 körde en lastbil in i folksamlingar i Nice i Frankrike, dödade 86 personer och IS tog på sig attentatet.

Man tog också på sig ansvaret för bombattentaten i Bryssel 2016 där över 30 människor dog och bombattentatet på Manchester Arena i Storbritannien i maj 2017 där över 20 personer dödades.

2017 utspelar sig också striden om Raqqa. Staden ar-Raqqa i Syrien övertogs av IS 2014 och utropades snart till huvudorten för kalifatet. Syriska demokratiska styrkorna med stöd av koalitionsstyrkor, bland annat USA, lyckas efter månader av strider ta kontrollen över ar-Raqqa.

ANNONS
Bild: Susan Walsh

19 januari 2018

Vid presentationen av en ny nationell försvarsstrategi meddelar USA:s försvarsminister Jim Mattis att terrorism inte längre är USA:s främsta fokus när det kommer till nationell säkerhet. Fokus har nu skiftat till konkurrensen med andra stormakter.

Bild: Hussein Sayed

29 februari 2020

USA och talibanska ledare ingår en överenskommelse för att USA ska kunna dra tillbaka de trupper som fortfarande finns på plats i Afghanistan.

Bild: Khwaja Tawfiq Sediqi

16 augusti 2021

I takt med att internationella trupper börjat lämna Afghanistan har talibanerna erövrat mer och mer mark. Den 16 augusti 2021 intar talibanerna huvudstaden Kabul och alla utländska ambassader evakueras. Dagarna som följer visas dramatiska bilder från bland annat Kabuls flygplats när desperata invånare försöker fly landet genom att klamra sig fast på internationella militärflygplan.

Bild: US Central Command via AP

30 augusti 2021

Trots talibanernas maktövertagande i Afghanistan lämnar USA:s sista soldater landet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS