Detta vet vi om brevbomberna

13 sprängladdningar har skickats i brev till elva mål – i huvudsak demokratiska toppolitiker, men också till skådespelaren Robert De Niro. En misstänkt 56-årig man har gripits i södra Florida. Här följer det som framkommit om brevbomberna och händelseförloppet dag för dag.

ANNONS

Måndag, 22 oktober

Den första misstänkta försändelsen upptäcks i en brevlåda vid finansmannen George Soros hem i delstaten New York. Miljardären och filantropen Soros är anhängare till Demokraterna som han stöttat med donationer.

Onsdag, 24 oktober

Säkerhetsorganet Secret service upptäcker en misstänkt försändelse adresserad till den tidigare demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons bostad utanför New York. Den visar sig innehålla en sprängladdning, men stoppades innan den nådde sin adress.

I samband med det upptäcker Secret service också en sprängladdning i ett brev adresserat till den demokratiske expresidenten Barack Obama och hans bostad i Washington. Även den stoppades innan den nådde sin mottagare.

ANNONS

Under eftermiddagen spärrar New York-polisen av byggnaden Time Warner Center på Manhattan, där tv-kanalen CNN har sin New York-redaktion. Detta med anledning av ett brev med en sprängladdning som skickats till den förre CIA-chefen John Brennan, med c/o-adress CNN där denne regelbundet medverkar som kommentator. Med brevet följde också ett kuvert med vitt pulver.

Tester visade senare att pulvret inte utgjorde någon risk för "biologiska skador",

I kongressen i Washington D.C. upptäcks samma dag ett paket med adressat Maxine Waters, kongressledamot för Demokraterna. Ett annat snarlikt paket hade skickats till Eric Holder, tidigare justitieminister under Barack Obama. Det nådde dock inte fram och skickades då till den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz kontor i Florida. Denna adress ska enligt uppgift ha stått som returadress på flera paket.

Torsdag, 25 oktober

New York-polisen rycker ut igen, denna gång till en adress som tillhör skådespelaren Robert De Niro på nedre Manhattan. Det visade sig då att ett brev som också innehöll en snarlik spränganordning hade levererats dit, med De Niro som avsedd mottagare.

FBI söker också efter ett paket med adressat Joe Biden, tidigare vice president under Obama. Ett sådant paket lokaliseras i postsorteringen i Bidens hemdelstat Delaware. Enligt obekräftade medieuppgifter har man hittat ytterligare ett paket till Biden i Delaware.

ANNONS

Sent på torsdagen rapporteras också att en bombgrupp är på plats vid en postterminal i Miamiområdet i Florida, där myndigheterna tror att flera av de senaste dagarnas brevbomber har passerat.

Fredag, 26 oktober

Under fredagen hittas tre misstänkta paket som samtliga ser ut som de tidigare brevbomberna.

Ett paket hittas vid postterminalen utanför Miami. Det är adresserat till Cory Booker, demokratisk senator från delstaten New Jersey.

Ungefär samtidigt spärrar polisen av en korsning på Manhattan i New York, intill ett postkontor där ytterligare ett paket hittats. Det har skickats till USA:s tidigare underrättelsechef James Clapper.

Precis som den tidigare CIA-chefen John Brennan deltar Clapper ofta som kommentator i tv-kanalen CNN:s sändningar och precis som brevbomben som skickades till Brennan står CNN som c/o-adress på brevet till Clapper.

Enligt New York Times har samtliga tre paket visat sig innehålla sprängladdningar.

Några timmar senare framkommer att en 56-årig man gripits i södra Florida. Han är känd av polisen sedan tidigare och dna-spår i flera av paketen uppges ha riktat misstankarna mot honom. En skåpbil täckt av politiska klistermärken beslagtas.

Inga av brevbomberna har detonerat och ingen person har kommit till skada.

ANNONS

Bomberna har paketerats i vadderade kuvert, med datautskrifter till adressfältet och sex frimärken med den amerikanska flaggan på. Åtminstone en av dem var fylld med glasskärvor, enligt uppgift till Reuters.

Inga uppgifter finns om att någon misstänkt gärningsperson har gripits.

TT
ANNONS