Räddningsarbetare söker efter offer efter dammraset i Brumadinho, Brasilien.
Räddningsarbetare söker efter offer efter dammraset i Brumadinho, Brasilien.

Dödssiffran stiger efter dammraset

Dödssiffran stiger efter dammkollapsen i Brasilien och ännu saknas hundratals. Hoppet om att hitta någon levande bland byggnader som raserats och täckts av ett enormt täcke av gruvavfall är litet och krymper.

ANNONS
|

Dammkollapsen vid en järnmalmsgruva utanför staden Belo Horizonte, i delstaden Minas Gerais i östra Brasilien, orsakade en flodvåg av miljontals ton gruvavfall som svepte över det kringliggande landskapet, tog med sig en bro och raserade åtskilliga byggnader.

Tv-bilder har visat hur helikoptrar hjälper till att lyfta människor ur den midjedjupa gyttjan.

På lördagskvällen hade 34 dödsfall bekräftats, enligt den lokala räddningstjänsten, en ökning från tidigare elva. Men ännu saknas åtminstone 270 personer.

- Från och med nu är chanserna minimala och det mest sannolika är att vi bara kommer att hitta döda kroppar, sade Romeu Zema, guvernör i Minas Gerais, redan sent på fredagen.

ANNONS

Stora bötesbelopp

De flesta av personerna som saknas arbetade vid den intilliggande gruvan. Av de 427 personer som var där när dammen rasade har 279 återfunnits vid liv.

Den 42 år gamla och 86 meter höga dammen var på väg att tas ur bruk. I en besiktning av ett tyskt företag för bara några månader sedan upptäcktes dock inga problem.

Vale, som är ett av världens största gruvbolag, åläggs att betala motsvarande drygt 600 miljoner kronor av Brasiliens miljömyndighet. Delstatsmyndigheterna har därtill fått domstolsbeslut på att frysa hundratals av Vales miljoner på banken – för att det ska kunna betalas ut till drabbade. Dessutom störtdök bolagets aktie på New York-börsen under lördagen.

Vales vd Fabio Schvartsman kallar fredagens katastrof för en mänsklig tragedi.

- Vi pratar antagligen om ett stort antal offer, vi vet inte hur många men vi vet att det kommer att vara ett högt antal, sade han vid en presskonferens.

Minnen från 2015

Olyckan väcker minnen till liv från när en damm brast i samma delstat 2015, nära Mariana. Då omkom 19 personer och giftigt järnavfall spreds hundratals kilometer i det som beskrivits som Brasiliens värsta miljökatastrof någonsin. Då stod företaget Samarco, som ägs till hälften av Vale och till hälften av australisk-brittiska BHP, för driften.

ANNONS

Att en sådan här händelse inträffar igen är "en sorglig konsekvens av att Brasiliens regering och landets gruvföretag inte dragit några lärdomar", lyder miljöorganisationen Greenpeace kommentar till katastrofen.

Dessa händelser "är inte olyckor utan miljöbrott som måste utredas, straffas och gottgöras", tillägger Greenpeace i ett uttalande.

Sedan tidigare pågår en stämningsprocess efter dammraset 2015, där ägarna krävs på motsvarande drygt 370 miljarder kronor.

Kräver svar

Fortfarande pågår ett intensivt arbete för att hitta överlevare efter dammkatastrofen, som inträffade på fredagen. Utöver tiotals helikoptrar har minst hundra brandmän arbetat och med hjälp av maskiner försökt gräva sig ned i gyttjemassorna.

Den brasilianska militären skickar 1000 man och hundar till platsen, på order från den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro som hanterar sin första krissituation på posten.

I den närmaste byn Brumadinho kräver anhöriga svar på vad som hänt med deras närstående.

- Var är våra familjemedlemmar, frågar sig Raquel Cristina.

- Min femåriga syskonson frågar mig om hans pappa är död. Vad ska jag säga honom, säger Olivia Rios förtvivlat.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Brasiliens värsta miljökatastrof

Gruvan Feijao intill den kollapsade dammen är en av fyra som ägs av det brasilianska gruvföretaget Vale i Paraopeba. De producerade tillsammans 26 ton järnmalm under 2017, vilket var ungefär sju procent av bolagets totala produktion.

Vale har varit i liknande blåsväder tidigare. I november 2015 dog 19 personer när en damm med giftigt, rött lervatten vid en gruva i samma delstat brast och begravde en by. Totalt släpptes omkring 60 miljoner kubikmeter lera och gruvavfall ut i vattensystemet och hundratals städer drabbades när dammen brast.

Händelsen beskrivs som Brasiliens värsta miljökatastrof någonsin.

Gruvbolaget Samarco och dess ägare BHP Billiton och Vale har stämts av delstaten Minas Gerais, 24 kommuner, runt 11000 företag och cirka 240000 drabbade privatpersoner.

Källa: Reuters, The Guardian, TT

ANNONS