Dödssiffran stiger i översvämmat Europa

De senaste dagarnas skyfall har skapat förödelse i bland annat Tyskland och Belgien. Över 120 personer har fått sätta livet till efter de kraftiga översvämningarna och i Ahrweiler-området talas det om 1 300 saknade. Ovädret Bernd har även tvingat Belgien att gå upp i krisläge och i staden Liège evakueras invånarna.

ANNONS
|

Ovädret Bernd drog in över västra Tyskland under onsdagen. Ett dygn senare står det klart att följderna av stormen har varit monumentala i landet.

På fredagsmorgonen rapporterade tyska medier att omkring 1 300 personer saknas.

Skyfallet som orsakades av ovädret har lett till översvämningar som lagt vägar under vatten och fått hus att rasa samman. Tyska Bildt rapporterar att 103 personer mist livet i översvämningarna i Tyskland. Med belgiska offer inräknade har minst 118 personer avlidit, uppger myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

– Rädslan är att det kommer bli fler, säger en talesperson för polisen i staden Koblez till Bild.

I staden Sinzig i Rheinhald-Pfalz har tolv personer dött på ett gruppboende för personer med funktionsnedsättning.

ANNONS

– Jag är chockad av katastrofen som så många människor i de översvämmade områdena genomlider. Mina tankar går till de dödas och saknades familjer, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett uttalande.

– Jag är rädd att vi kommer att se den här tragedins fulla omfattning först om några dagar, säger Angela Merkel enligt BBC.

– I en del områden har vi inte sett så här mycket regn på 100 år, säger meteorologen Andreas Friedrich till CNN.

Hundratusentals strömlösa

Staden Schuld, som ligger i delstaten Rheinhald-Pfalz är en av de värst drabbade regionerna. Omkring 50 hus är skadade i staden och experter erfar att en del av dem måste rivas helt.

I andra närliggande orter är översvämningarna så kraftiga att räddningsstyrkorna inte vågar använda sina båtar när de letar efter utsatta boende.

Den närliggande staden Düsseldorf har under onsdagen evakuerat delar av staden av rädsla för att floden Düssel ska svämma över, rapporterar danska TV2.

Minst 200 000 människor uppges sakna ström i landet och hundratals har evakuerats från sjukhus och vårdhem, enligt NRK.

– Det är katastrof! Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningsstyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt tyska medier.

ANNONS

Tyskland har satt in militär för att bistå i arbetet att hitta och hjälpa människor i det drabbade området, skriver Bild. Under fredagen utlyste Försvarsministeriet ett militärt katastroflarm. Det innebär att militären kan ta självständiga beslut på plats i de drabbade områdena.

– Jag tror att decentralisering är väldigt viktigt på sådana platser och är också avgörande för att åtgärderna ska lyckas, säger försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), enligt Der Spiegel.

Samtidigt flaggar CDU:s partiledare Armin Laschet, en av huvudkandidaterna till att ta över som förbundskansler efter nästa val, för vikten av klimatomställning.

– Vi kommer att ställas inför liknande händelser igen och igen, och det innebär att vi behöver skynda på klimatomställningen på europeisk, nationell och global nivå, säger han enligt Reuters.

Flera döda i Belgien

Även Belgien har blivit hårt drabbat av stormen och hittills har 23 personer rapporterats avlidna och fyra personer saknas, enligt RTBF. I Vallonien saknar mer än 21 000 personer el under fredagsmorgonen, rapporterar Brussels Times.

– Strömmarna är så starka att ett tiotal hus skadats i grunden och håller på att rasa, berättar Philippe Godin, borgmästare i Pepinster, strax sydost om Liège, till tidningen Le Soir.

Armén har blivit inkallade för att evakuera invånare i bland annat området Rochefort. I provinserna Liège och Luxembourg har järnvägstrafiken ställts in och människor uppmanas att stanna inomhus.

ANNONS

På torsdagseftermiddagen bad borgmästaren och myndigheterna att invånare i Liège skulle lämna staden. Staden huserar kring 200 000 människor.

– Om en evakuering inte längre är möjligt rekommenderar vi alla invånare att gå upp i övervåningar och inte ta några risker. Alla personer som befinner sig på Liège territorium måste lämna staden, sade Lièges ställföreträdande borgmästare, Christine Defraigne.

Frankrike skickar brandmän

Grannlandet Frankrike har meddelat att man bistår Belgien med 40 brandmän och en helikopter.

– Vattnet har fortsatt att stiga under hela natten. Det här är en situation som vi aldrig har upplevt. Flera vägar är helt översvämmade med starka strömmar. Det går inte ens att ta sig fram med båt, säger Corine Mullens, borgmästare i Rochefort till tv-kanalen RTL.

Även Luxemburg, Schweiz och Nederländerna har drabbats av översvämningar.

På torsdagskvällen meddelade den nederländska provinsen Limburg att ungefär 10 000 människor i staden Maastricht behöver evakueras, rapporterar De Telegraaf.

”Vi evakuerar eftersom vi befarar ett vattenutsläpp på 3700 kubikmeter per sekund. Vi förväntar oss vattenhöjder på mellan 80 centimeter och 5 meter”, säger säkerhetsregionen i Limburg enligt De Telegraaf.

Vid 15-tiden på fredagen rapporterade NLTimes att en skyddsvall i Meerssen i provinsen Limburg hade brustit. Nödlarmet tjuter i staden och boende som stannar kvar i området uppmanas att stänga av gas, el, stänga sina fönster och dörrar och söka skydd på högre våningsplan.

ANNONS

Klockan 13.55 påbörjades en evakuering i Meersen, men fem minuter senare ansågs den vara omöjlig.

I Schweiz stiger vattennivåerna i flera sjöar. Värst är det vid sjön Luzern där flera broar över floden Reuss tvingats stänga. Två byar rapporteras översvämmade och vägarna är stängda på flera ställen, rapporterar SRF.

Även Frankrike har blivit drabbade av ovädret. En väg i provinsen Alsace, nära gränsen till Tyskland, har blivit översvämmad, rapporterar BFMTV på Twitter.

De kraftiga regnvädret väntas hålla i sig de kommande dagarna i de västra delarna av Europa.

”Vi kan vänta oss mer av den här typen av situationer”

Katastrofen ger en akut inramning till de långsiktiga klimatåtgärder som EU presenterat i veckan.

– Nederbörden vi ser nu har förmodligen med klimatförändringar att göra, vilket gör extrem nederbörd ännu mer extrem. Temperaturerna stiger, så vi kan vänta oss mer av den här typen av situationer, sade Gunilla Svensson, expert på globala klimatmodeller på Stockholms universitet, till TT på torsdagen.

ANNONS