Domstol stoppar mexikansk lag

Högsta domstolen i Mexiko sätter stopp för en kontroversiell lag som gjort det möjligt att använda militären för att bekämpa det drogrelaterade våldet.

ANNONS
|

Mexikos regering satte in militären 2006 för att öka insatserna mot landets mäktiga drogkarteller, men kritiker anser att användandet av militär har lett till ökat våld och brott mot mänskliga rättigheter.

Genom att godkänna ett lagförslag förra året formaliserade kongressen och president Enrique Peña Nieto användandet av militären, men efter skarp kritik beslutade presidenten att lagen inte skulle tillämpas förrän högsta domstolen sagt sitt.

Enligt domstolens beslut, som fattades med rösterna 9–1, är lagen okonstitutionell eftersom kongressen inte har befogenhet att ge militären en sådan roll.

Landets tillträdande president Andrés Manuel López Obrador har länge kritiserat användandet av militären, men säger efter domstolens beslut att han kommer att fortsätta använda soldater efter att han tillträtt den 1 december, eftersom det är det enda möjliga.

ANNONS

Han har föreslagit att ett nationalgarde med militär och polis ska bildas så småningom, men för det krävs en konstitutionell reform.

TT-AFP
ANNONS