Donald Trump sparkar sin justitieminister

USA:s justitieminister Jeff Sessions avgår på president Donald Trumps begäran. Trump bekräftar Sessions avsked på Twitter. "Kära herr president, på din begäran lämnar jag in min avskedsansökan", skriver Sessions i ett uttalande enligt The New York Times.

ANNONS

Beskedet kom kort efter en presskonferens i Vita huset. På frågan om Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein kommer att få stanna på sina poster svarade Trump att han skulle återkomma senare i frågan.

Enligt Trump kommer Jeff Sessions stabschef Matthew G Whitaker att ta över som tillförordnad justitieminister, skriver nyhetsbyrån Reuters.

"Vi tackar justitieminister Jeff Sessions för hans arbetsinsats, och önskar honom allt väl! En permanent ersättare kommer att nomineras vid ett senare tillfälle", skriver Trump på Twitter.

Ministern satt löst

Trump har vid ett flertal tillfällen antytt att Sessions suttit löst till som justitieminister. Något som retat presidenten har varit Sessions beslut att inte ansvara för den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning, som utreder misstänkt rysk påverkan under presidentvalskampanjen och möjliga kopplingar mellan Trumps kampanj och Ryssland. Sessions, som under presidentvalskampanjen haft kontakter med Rysslands ambassadör, motiverade sitt beslut med att han kunde uppfattas som jävig.

ANNONS

Trump har flera gånger tidigare pressat Sessions att stoppa den särskilde åklagaren Robert Muellers allt mer politiskt heta utredning om eventuella tvivelaktiga kontakter mellan ryska företrädare och hans egen presidentvalskampanj.

Donald Trump har övertygats av sina rådgivare att behålla Sessions eftersom ett avsked skulle kunna leda till en kris inom det republikanska partiet där många är lojala till den tidigare senatorn, enligt källor till The Washington Post.

I privata samtal brukade Trump jämför Jeff Sessions med seriefiguren Mr Magoo, enligt källor till tidningen. Tecknaren Millard Kaufmans karaktär Mr Magoo är åldrad, närsynt och fumlig.

"Skamligt"

Efter en ovanligt hård tweet från Donald Trump i februari, där presidenten kallade sin justitieministers agerande för skamligt, svarade Jeff Sessions med ett uttalande:

"Så länge jag är justitieminister kommer jag att utföra mina plikter med integritet och stolthet, och det här departementet kommer att fortsätta att bedriva sitt arbete på ett rättvist och opartiskt sätt i enlighet med lagen och konstitutionen", skrev han enligt The Washington Post.

Nyligen kritiserade presidenten sin justitieminister återigen hårt i en intervju med nyhetssajten The Hill.

- Jag har ingen justitieminister. Det är mycket sorgligt, sade Trump i slutet av september.

ANNONS

Tvinga fram avsked

Intervjun med the Hill tolkades som att Trump ville tvinga fram en avskedsansökan från Sessions.

- Jag är så ledsen över Jeff Sessions för han kom till mig. Han var den förste senator som stödde mig, sade Trump.

Även vice justitieminister Rod Rosenstein har ansetts sitta löst till. Flera amerikanska medier har med hänvisning till källor tidigare rapporterat att både att Rosenstein planerat att avgå, och att Trump planerar att sparka honom. Rosenstein har det högsta ansvaret för Muellers Rysslandsutredning.

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen i USA 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton, som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Fakta: Jeff Sessions

71-årige Jeff Sessions svors in som USA:s 84:e justitieminister den 9 februari 2017, veckorna efter det att Donald Trump tagit över som president.

Innan dess var Sessions senator för delstaten Alabama, en post som han innehaft sedan 1996, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Jeff Sessions innehar en doktorsexamen i juridik vid Alabama University.

ANNONS