Anhängare till Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi vid ett möte i Kairo på måndagen.
Anhängare till Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi vid ett möte i Kairo på måndagen. Bild: Amr Nabil/AP/TT

Egyptens president siktar på tredje period

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi bekräftar att han ställer upp i presidentvalet i december. Han väntas överlägset bli omvald till en tredje period.

ANNONS

Det väntade tillkännagivandet gjordes inför en jublande folkmassa i den nya administrativa huvudstaden som byggts i öknen utanför Kairo.

Presidenten, vars säkerhetstjänst anklagats för att trakassera och gripa politiska motståndare, manade medborgarna att gå till valurnorna för att rösta i valet 10–12 december, även om de inte röstar på just honom.

En tredje mandatperiod blev möjlig genom ett tillägg till författningen som al-Sisi drev igenom 2019. Då förlängdes även mandatperioden från fyra till sex år.

Den i dag 68-årige al-Sisi har styrt landet sedan 2013 då militären avsatte president Muhammad Mursi. Han utsågs formellt till president 2014. Fyra år senare besegrade han en av sina egna anhängare i presidentvalet, sedan flera mer framträdande kandidater petats eller gripits.

ANNONS

En handfull politiker har meddelat att de ställer upp i valet, men ingen anses utgöra ett allvarligt hot mot al-Sisi, trots stigande inflation och landets rekordstora utlandsskuld.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS