Premiärminister Abiy Ahmed fördömer kuppförsöket.
Premiärminister Abiy Ahmed fördömer kuppförsöket.

Etiopiskt kuppförsök — "Tyder på bräcklighet"

Den etiopiska regionen Amharas ledare och en av hans medarbetare har dödats i samband med ett kuppförsök. Även landets arméstabschef ska ha skjutits ihjäl.

ANNONS
|

Amharas ledare Ambachew Mekonnen och hans rådgivare angreps på sina kontor. Attacken inträffade i lördags, då en misslyckad kupp genomfördes i Amhara. Enligt regeringen leddes kuppen av regionens säkerhetschef, Asaminew Tsige, rapporterar AFP.

Kuppförsöket var oväntat, enligt Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktstudier vid Bjørknes høyskole i Oslo.

- Det är ganska överraskande, det tyder på en väldigt hög grad av bräcklighet i systemet.

ANNONS

I Amhara, som är en av Etiopiens nio regioner, råder det stor politisk oro, bland annat eftersom det regerande delstatspartiet ses som illegitimt hos stora delar av befolkningen.

- Det styrande partiet i Amhara, som är en del av koalitionen som styr Etiopien, har mist tilliten hos folket, och flera områden i delstaten är inte kontrollerade av delstatsregeringen, säger Tronvoll till TT.

Nationalister utmanar

Ett nytt nationalistiskt parti i regionen, som bland annat menar att Amhara bör få större plats både politiskt och geografiskt i Etiopien, utmanar delstatsregeringen. Samtidigt har flera beväpnade milisgrupper vuxit fram och tillåtits agitera folket i Amhara. Detta kan sammantaget vara förklaringar till det som nu händer i delstaten, enligt Tronvoll.

- Det som möjligen skett är att Amhara-generaler har allierat sig med någon av Amhara-miliserna och eventuellt någon av de mer nationalistiska politikerna för att ta makten på delstatsnivå.

ANNONS

Internet har sedan lördag kväll stängts ned i hela landet, rapporterar AFP.

Regionens säkerhetschef Asaminew Tsige som misstänks stå bakom kuppförsöket i Amhara anhölls för kuppförsök 2009, då var han general i den federala militären. Förra året fick han amnesti och släpptes, och han kan ha kopplingar till de nationalistiska fraktionerna i delstatsregeringen, menar Tronvoll.

Arméstabschef skjuten

Även landets arméstabschef Seare Mekonnen, och en pensionerad general som besökte honom i hans hem i Addis Abeba har skjutits ihjäl av arméstabschefens livvakt. Enligt den etiopiska regeringen är de båda attackerna relaterade till varandra, rapporterar Reuters.

Om det rör sig om en koordinerad attack är det oroväckande, menar Tronvoll.

- Då kan det kopplas till ett försök att ta kontroll över den federala militären, och då kan man se det som en möjlig statskupp i Etiopien. Men det är det alltför tidigt att säga något om.

Kort efter kuppförsöket gjorde premiärminister Abiy Ahmed ett uttalande där han fördömde händelserna, som han kallade olagliga och uppmanade alla i Etiopien att fördöma, rapporterar AFP.

ANNONS

Lovordats för sin ledarstil

Abiy Ahmed tillträdde som premiärminister i april förra året och har lovordats för sin ledarstil, som innebär ett avsteg från föregångarnas hårdföra styre. Han har bland annat sjösatt ekonomiska reformer och uttalat sig positivt om medborgerliga rättigheter, samtidigt som tiotals höga militärer och underrättelseofficerare har gripits.

Men premiärministern har även kritiserats sedan han låtit beväpnade grupper komma tillbaka till landet och för att han misslyckats med att få bukt med de pågående konflikterna mellan olika etniska grupper i Etiopien, något som har lett till dödligt våld och större otrygghet. Och det som nu hänt kan vara ett tecken på att premiärministerns makt har försvagats, enligt Kjetil Tronvoll.

TT

Fakta: Etiopien

Det finns totalt nio delstater i Etiopien med långtgående autonomi. Och enligt den senaste folkräkningen från 2007 registrerades över 80 befolkningsgrupper.

Oromoner, amharer och tigreaner är de största befolkningsgrupperna. 2007 utgjorde de tre grupperna tillsammans två tredjedelar av befolkningen.

Konflikter mellan etniska grupper är vanliga i Etiopen och vid flera tillfällen har dödliga drabbningar utbrutit mellan grupper. I september förra året utbröt upplopp vid flera tillfällen i huvudstaden Addis Abeba vilket resulterade i ett 60-tal döda. Våldsamheterna ansågs av vissa bedömare främst ha etniska motiv.

Premiärminister Abiy Ahmeds regeringskoalition EPRDF har styrt landet sedan 1991 och håller alla platser i parlamentet. Aiby Ahmed blev landets premiärminister i april förra året.

Abiy Ahmed har ställt om rikspolitiken sedan han tillträdde i april. Bland annat genom att välkomna oppositionella och separatister som levt i exil tillbaka, släppa fångar och utse en tidigare fängslad dissident till chef för valmyndigheten.

Sedan Abiy Ahmed tillträdde har även en fredprocess med grannlandet Eritrea inletts.

Källa: Landguiden

ANNONS