Gula västarnas protester i Paris har ännu en gång blivit våldsamma.
Gula västarnas protester i Paris har ännu en gång blivit våldsamma.

Ett 70-tal skadade i våldsamma Parisprotester

Barrikader, plundringar, bränder och drabbningar med polisen. Gula västarna-protester i Paris har återigen urartat i våldsamheter och ett 70-tal personer har skadats.

ANNONS
|

Efter flera veckor av allt mer avmattade demonstrationer från proteströrelsen Gula västarna utspelade sig ännu en gång våldsamma scener på Paris gator på lördagen. En större kraftsamling från rörelsens sida resulterade i nya sammandrabbningar med den utkommenderade polisen.

Demonstranter reste barrikader, vandaliserade och plundrade affärer kring paradgatan Champs-Élysées och Triumfbågen.

En byggnad med en bank på markplan och bostäder ovanpå sattes i brand. De boende, däribland barn, evakuerades. Elva personer fick lättare skador i samband med branden, enligt räddningstjänsten.

En lyxbutik med handväskor eldhärjades också. Därtill vandaliserades en exklusiv restaurang och andra butiker, bland annat genom att rutorna krossats.

"De är mördare"

"De individer som begår de här handlingarna är varken demonstranter eller ligister. De är mördare", skriver landets inrikesminister Christophe Castaner på Twitter med hänvisning till branden i bank- och bostadsbyggnaden.

ANNONS

Enligt Castaner infiltrerades demonstrationen av gäng som inte hade med protesterna att göra. Av lördagens upp emot 10000 demonstranter var vissa där enbart för att "förstöra, slåss och attackera", enligt ministern.

Premiärminister Edouard Philippe besökte förödelsen i centrala Paris och sade sig vara "mycket arg".

- Dagens händelser är inte ett verk av demonstranter, utan av plundrare, mordbrännare och kriminella. Ingen sak rättfärdigar sådant våld, säger han.

Över 5000 poliser hade placerats ut kring Champs-Élysées för att hålla ordning och flera tunnelbanestationer hölls stängda.

Polisen utsattes för stenkastning och svarade med tårgas och vattenkanoner. Minst 17 poliser och 42 demonstranter skadades, enligt polisen.

Återgång till våld

Inrikesminister Castaner hade beordrat polisen att svara med krafttag på kravallerna. Polisen uppger att 237 personer gripits varav 106 ännu satt gripna på kvällen.

Enligt inrikesdepartementet deltog totalt cirka 32300 människor i protesterna över hela Frankrike.

Lördagen var lite av en återgång till det våld som utspelade sig vid Gula västarna-protester i december och som chockade Frankrike.

På söndag är det två månader sedan president Emmanuel Macron startade sin nationella dialog för att få slut på protesterna, som började i mitten av november. Gula västarnas syfte med lördagens kraftsamling var att koordinera protesterna med avslutningen för Macrons kampanj, och tvinga presidenten till ännu fler eftergifter.

ANNONS

- Vi har varit tålmodiga, men nu vill vi ha resultat, säger demonstranten Laurent Casanova till AFP.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Gula västarnas protester

Gula västarna (Gilets jaunes) är en löst sammansatt rörelse som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macron och hans ekonomiska politik.

Sedan november har tiotusentals demonstranter – ibland hundratusentals – på lördagarna intagit gatorna i Paris och andra städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering. Flera personer har dött till följd av våldsamheterna.

Under demonstrationerna i december i fjol blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs paradgatan Champs-Élysées fick fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps. Vid ett tillfälle försökte en grupp demonstranter storma ett departement i Paris.

En grupp personer har aviserat att de ställer upp i valet till Europaparlamentet i rörelsens namn. Det har lett till viss intern splittring, då andra grupper anser att man helt ska stå utanför politiken.

ANNONS