Ett steg närmare HD-post för Kavanaugh

Med 51 ja-röster och 49 nej-röster har den amerikanska senaten röstat igenom att avsluta debatten om domaren Brett Kavanaughs nominering till Högsta domstolen. Därmed återstår en omröstning, i samma församling, om han ska få den mäktiga posten.

ANNONS

USA:s president Donald Trump twittrade snabbt att han var "mycket stolt" över senaten som låtit processen med domartillsättningen gå vidare.

Den slutliga omröstningen äger av allt att döma rum på lördagen.

Fredagens proceduromröstning följde dock inte helt partilinjerna. Den republikanska senatorn Lisa Murkowski röstade nej till att låta ärendet gå vidare till slutlig omröstning, medan demokraten Joe Manchin röstade ja. Styrkeförhållandet i senaten är mycket jämnt med 51 republikaner och 49 demokrater.

Flake för – kollega emot

I ljuset av anklagelserna om att Brett Kavanaugh i sin ungdom begått sexuella övergrepp är det fortfarande oklart om det finns en majoritet för hans tillsättning. Flera republikanska senatorer har darrat på manschetten.

ANNONS

En av dem, Arizonasenatorn Jeff Flake som krävde den FBI-utredning som gjorts av anklagelserna, kommer att rösta för. Partikollegan Lisa Murkowski (Alaska) har bestämt sig för att rösta emot. Hon beskriver det som det svåraste beslut hon har fattat.

- Jag tror på att han (Kavanaugh) är en god man. Det kan nog bara vara så att han, enligt mig, inte är rätt man för domstolen här och nu, säger Murkowski enligt CNN.

Blickar riktas också mot senatorerna Susan Collins (Republikanerna, Maine) och Joe Manchin (Demokraterna, West Virginia). Bägge röstade ja i fredagens proceduromröstning, men har inte gett något besked inför den kommande. Collins har tidigare sagt att hon vill att FBI-utredningen granskas igen.

"Speglade frustration"

Tidigare under fredagen hade en delvis ångerfull Brett Kavanaugh medgivit att han stundtals låtit känslorna springa i väg sitt vittnesmål under förra veckans utfrågning i senatens justitieutskott. I en debattartikel i Wall Street Journal lovade han att vara opartisk och oberoende om han godkänns som domare i USA:s högsta domstol.

I artikeln framhåller Kavanaugh att han var på utfrågningen i senatsutskottet förra veckan i första hand som "son, make och far". Ett stort antal professorer i juridik och en kyrkoorganisation i USA har kritiserat framträdandet som ilsket och alltför partiskt.

ANNONS

"Jag vet att jag hade en skarp ton, och jag sade några saker som jag inte skulle ha sagt", skriver Kavanaugh och lovar att han skulle vara opartisk som HD-domare.

Vittnesmålet "speglade min stora frustration över att bli falskt anklagad", heter det.

Protest vid HD

Sent på torsdagen greps hundratals demonstranter i samband med en protest utanför USA:s högsta domstol, där tusentals samlats för att uppmana senaten att inte godkänna Kavanaugh som ny HD-domare. En av de gripna var komikern Amy Schumer, enligt amerikanska medier.

Demonstranterna hade rest till huvudstaden Washington DC från hela USA. Många hoppades möta sina folkvalda i senaten, där flera av dem tog sig in och ropade slagord.

Deras ställningstagande fick stöd av den 98-årige pensionerade HD-domaren John Paul Stevens som anser att Kavanaugh inte bör godkännas av senaten, rapporterar The Palm Beach Post enligt nyhetsbyrån Reuters. Stevens tyckte inledningsvis att Kavanaugh var kvalificerad men uppger att "hans framträdande vid förhören gjorde att jag ändrade åsikt".

TT

Fakta: Brett Kavanaugh och HD

President Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.

Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen GeorgeW Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättigheter eller religionsfrihet ska avgöras.

Källa: Supremecourt.gov

ANNONS