EU-höjdare i luven på varandra om Italien

EU:s budgetkommissionär, tysken Günther Oettinger, har hamnat i blåsväder och tvingats be om ursäkt efter ett kontroversiellt uttalande om den politiska krisen i Italien i en tysk tv-intervju.

ANNONS

- Marknaden kommer att lära italienarna hur man röstar rätt, sade Oettinger i intervjun, enligt affärstidningen Financial Times.

Kommentaren kommer sedan Milanobörsen i veckan har fallit hårt, italienska räntor skjutit i höjden och euron sjunkit kraftigt till följd av den politiska turbulensen i Rom, där en teknokratregering nu är på väg att sättas samman inför vad som väntas bli ett italienskt nyval i höst eller nästa år.

Kritik från EU

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk reagerade starkt på Oettingers uttalande.

ANNONS

"Vi är här för att tjäna dem, inte läxa upp dem", skrev Tusk i ett uttalande på Twitter.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är inte heller förtjust.

- Det är italienarna och bara italienarna som bestämmer över sitt lands framtid – ingen annan, hälsade Juncker via talesmannen Margaritis Schinas på en presskonferens i Strasbourg.

Kritik från Italien

Matteo Salvini, ledaren för det främlingsfientliga högerpartiet Lega, gick till hårt angrepp mot Oettinger i ett Facebook-inlägg.

"Det är vansinne, de är skamlösa i Bryssel", skrev han.

Han krävde i Facebook-inlägget Oettingers omedelbara avgång.

Günther Oettinger bad senare om ursäkt för sitt uttalande och poängterade att han inte hade haft för avsikt att uttrycka brist på respekt.

I det väntade italienska nyvalet väntas frågan om Italiens medlemskap i eurosamarbetet bli en het valfråga, sedan presidenten Sergio Mattarella lagt in sitt veto mot en italiensk koalitionsregering med en känd euroskeptiker, professor Paolo Savona, som finansminister.

TT
ANNONS