Ett av målen med plastförbudet är att förhindra att plasten hamnar i havet. Här syns sopor på en strand i Aten tidigare i år. Arkivbild.
Ett av målen med plastförbudet är att förhindra att plasten hamnar i havet. Här syns sopor på en strand i Aten tidigare i år. Arkivbild.

EU:s förbud mot engångsplast snart i hamn

Snart lär det bli dags att säga hejdå till sugrör, bestick och tallrikar i plast för alla EU-medborgare. Förbudet mot engångsplast är en av de centrala punkterna när EU:s medlemsländer nu kommit överens om ett plastavtal.

ANNONS
|

Medlemsländerna har nått en provisorisk överenskommelse med EU-kommissionen och EU-parlamentet om att förbjuda bland annat plastbestick, plasttallrikar, sugrör och matförpackningar av vissa sorters plaster.

- Det som sticker ut är hur snabbt det har gått att ta fram en helt ny lagstiftning, det är unikt att det har gått så fort. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett så stort tryck i från allmänheten i alla medlemsstater, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

ANNONS

Länderna eniga

Samstämmigheten mellan medlemsländerna var en annan utmärkande faktor, säger Skog.

- Inom rådet har det varit tydligt att alla medlemsländer är för detta. Ofta finns det annars länder som brukar hålla emot, men så har inte varit fallet denna gång.

Nu återstår endast formella godkännanden från parlamentet och medlemsländerna innan det nya plastförbudet antas.

- Det viktigaste är att vi går fram och förbjuder de produkter som gett upphov till den värsta nedskräpningen. Nu får vi ett regelverk på plats och det betyder att det blir ganska enkelt att lägga till fler produkter på den listan. Alltså kommer man kunna följa den tekniska utvecklingen och lägga till produkter på förbudslistan när det dyker upp nya ersättningsmaterial.

Införs snart

Om allt går som väntat kan åtgärderna mot engångsplasten börja gälla redan från år 2021.

Från Sveriges håll fanns önskemål om att helt förbjuda plastmuggar. Så blev det inte riktigt, i stället förbjuds produkter som tillverkats av expanderad polystyren, vilket omfattar många sorters plastmuggar, dock inte alla.

ANNONS

- Några fler produkter hade enligt vår linje kunnat hamna på listan, men det kanske de gör framöver i stället.

Rättad: I en tidigare version förekom missvisande uppgifter om vilka som är inblandade i överenskommelsen.

TT

Fakta: EU:s åtgärder mot engångsplasten

Här är några av de åtgärder som EU:s medlemsländer har kommit överens om:

* Förbud mot plast i vissa produkter "om alternativ finns lätt tillgängliga och överkomligt". Gäller för bomullspinnar (tops), bestick, tallrikar, sugrör, omrörare och ballongpinnar, som kommer att behöva framställas av mer hållbara material.

* Plastmuggar och matförpackningar som tillverkats av expanderad polystyren förbjuds.

* Medlemsländerna tvingas minska användningen av livsmedelsbehållare och muggar genom nationella minskningsmål.

* Tillverkarna ska bidra till att täcka kostnader för avfallshantering och sanering för livsmedelsbehållare, förpackningar (till exempel för chips och godis), muggar, cigarettfilter (inklusive fimpar), våtservetter, ballonger och tunna plastkassar.

* Tillverkare av fiskeredskap i plast behöver täcka kostnaderna för insamling av avfall från mottagningsanordningar i hamnar och för transport och behandling av avfallet.

Källa: EU-parlamentet

ANNONS