Sérgio Moro, nu justitieminister i Brasilien men tidigare huvuddomare i korruptionsrättegången mot den tidigare presidenten Lula da Silva, är en av dem som förekommer i de dokument som läckts till The Intercept. Arkivbild.
Sérgio Moro, nu justitieminister i Brasilien men tidigare huvuddomare i korruptionsrättegången mot den tidigare presidenten Lula da Silva, är en av dem som förekommer i de dokument som läckts till The Intercept. Arkivbild.

Expert: Läcka stärker Lulas anhängare

De läckta uppgifterna om en konspiration mot Brasiliens fängslade, före detta president Luiz Inácio Lula da Silva går i linje med tidigare påståenden. En detalj är särskilt intressant, enligt en expert – åklagarens osäkerhet på själva åtalet mot den forne presidenten.

ANNONS
|

Den brasilianska, uppmärksammade korruptionsutredning "Operation biltvätt" ledde till att flera hundra personer ställdes inför rätta, och den före detta presidenten Lula da Silva fälldes för korruption.

- Den här läckan stärker Lulas anhängare i deras argument att åtalet var ett politiskt inspirerat åtal och att det blivit en personlig jakt, inte bara på Lula utan på alla som man varit ute efter, säger Fredrik Uggla, professor på Latinamerikainstitutet vid Stockholms Universitet, till TT.

ANNONS

Uppgifterna som läckts till den undersökande sajten The Intercept är inte så överraskande i sig, menar Uggla. Förutom i en viss del som gäller chat-konversationer mellan åklagaren i Lula-fallet, Deltan Dallagnol, och dåvarande huvuddomare Sérgio Moro – som båda tidigare bedyrat sin opartiskhet.

Åklagaren osäker

- Det som är mest graverande i den här läckan är uppgiften om att åklagaren uttrycker tveksamhet inför hela åtalet och säger att han inte är säker på att han kan gå fram med det, säger Fredrik Uggla.

Det kan tolkas som att åklagaren själv tvivlar på bevisvärderingen, vilket sätter åtalet i ett nytt ljus, menar Uggla.

De läckta uppgifterna tyder också på att Moro, som efter valet 2018 accepterade posten som justitieminister i president Jair Bolsonaros regering, ska ha haft en mycket mer drivande roll i korruptionsutredningarna än vad som är en domares roll i det brasilianska rättssystemet.

Den konservative och kontroversielle Bolsonaro vann presidentvalet mot Fernando Haddad, som tog över som kandidat för vänsterpartiet PT när Lula da Silva låstes in.

"Inga konsekvenser"

Det är dock inte troligt att något av det som nu framkommit kan leda till att rättsprocessen tas om eller att Brasilien får se några större politiska konsekvenser, bedömer Uggla. Lula da Silvas dom har redan fastställts i högre instanser och dessutom tillkom delar av det läckta materialet som The Intercept hittills publicerat långt efter det att Lula dömdes.

ANNONS

- Samtalen visar visserligen på en tydlig anti-Lulahållning, men det är ju inte så att de sitter och pratar om att de ska döma Lula för att få bort honom från presidentvalet, säger Uggla.

- Hade det här varit en konversation som handlat om samma saker men som hållits innan man tog Lula till domstol, ja då hade det varit annorlunda.

TT

ANNONS