Extra allt för brexitavtal i Bryssel

Extra ministermöte, extra förhandlingar och extra toppmöte. Allt ska hinnas med när EU laddar för intensiva – och ovissa – dagar om förslaget till brexitavtal.

ANNONS

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk bjöd på en bister min när han på torsdagsmorgonen höll en kort pressträff tillsammans med EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier.

- Jag noterade premiärminister Theresa Mays uttalande i går, men jag delar inte hennes entusiasm om brexit som sådant. Vi har inget tvivel om att brexit är något som vi båda förlorar på. De här förhandlingarna har handlat om att minimera skadan, sade Tusk.

ANNONS

Från Barnier fick han samtidigt en kopia av det 585 sidor långa utkastet till utträdesavtal. Det ska nu granskas noga av medlemsländerna och få godkänt i olika etapper. Tusk hoppas att de kvarstannande 27 EU-länderna till mitten av nästa vecka ska ha enats om en gemensam deklaration om hur de ser på EU:s framtida relation till Storbritannien. Den deklarationen ska sedan bli grund för de förhandlingar om exempelvis handelsavtal och annat samarbete som kommer att inledas så fort britterna har lämnat EU den 29 mars 2019.

Utträdesavtalet och deklarationen ska sedan läggas fram för godkännande av EU:s stats- och regeringschefer på ett morgontoppmöte i Bryssel, söndagen den 25 november.

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns fel dag för mötet angivet.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Intensiva dagar i Bryssel

Så här går brexitplaneringen vidare i EU:

* 15 november: Chefsförhandlare Michel Barnier träffar EU-parlamentet. Permanente rådsordföranden Donald Tusk kallar in till toppmöte.

* 16 november: EU-ländernas Bryssel-ambassadörer inkallade till extramöte om avtalsutkastet.

* 19 november: De kvarstannande 27 medlemsländernas EU-ministrar samlas till extrainsatt möte i Bryssel.

* 20 november: Förhandlarna hoppas kunna färdigsställa de luckor som återstår i utkastet.

* 22 november: Hopp om klartecken från medlemsländerna för texten i en gemensam deklaration om framtida relation till Storbritannien.

* 25 november: Extrainsatt toppmöte för stats- och regeringscheferna, med start klockan 9.30 på morgonen i Bryssel.

ANNONS