F-35 kostar 80 miljoner dollar styck. Arkivbild från Danmark.
F-35 kostar 80 miljoner dollar styck. Arkivbild från Danmark. Bild: Bo Amstrup/Ritzau/TT

F-35 borttappat – ber allmänheten om hjälp

ANNONS

Förmågan att "gå under radarn" verkar fungera lite för bra. Nu ber USA:s flygvapen allmänheten om hjälp att hitta ett stridsflygplan av typen F-35, som försvunnit efter ett missöde över delstaten South Carolina där piloten tvingades skjuta ut sig.

Piloten är återfunnen, men inte planet.

Enligt flygvapnet var planets senaste kända position omkring två större sjöar norr om staden Charleston, vilket skulle kunna tyda på att det kraschat.

Då stridsflygplanet lämnades i autopilot när piloten sköt ut sig befarade man ett tag att det fortfarande kunde befinna sig i luften. Några timmar senare meddelade myndigheterna dock att man var säkra på att så inte var fallet, rapporterar NBC News.

ANNONS

Modellen, F-35, är omtalad för att vara extra svår att upptäcka för fienden och med förmåga att smyga sig på. Och det är dyrt, omkring 80 miljoner dollar per styck. Det motsvarar cirka 900 miljoner svenska kronor.

I ett meddelande i sociala medier ber militären om tips för att kunna leta på rätt ställe efter planet. Huruvida det erbjuds hittelön framgår inte.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS