Polisen har sprängt en liga i Eritrea som tillverkade falsk honung. Honungen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Polisen har sprängt en liga i Eritrea som tillverkade falsk honung. Honungen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Falsk honung och livsfarlig läsk i beslag

Läsk med potenshöjande läkemedel i Zimbabwe. Hembränt i Ryssland. Och falsk honung i Eritrea. Det är några av beslagen i en global insats mot matfusk som koordinerats av Interpol.

ANNONS
|

Inte mindre än 16 tusen ton mat och 33 miljoner liter dryck till ett samlat värde av en dryg miljard kronor. Det beslagtogs mellan december 2018 och april 2019 i en internationell insats koordinerad av den internationella polisorganisationen Interpol och den europeiska systerorganisationen Europol.

Totalt greps 672 personer i 78 länder. Samtliga misstänks ha profiterat på olika former av matfusk. Bland annat konfiskerades ost och kyckling med manipulerade bäst före-datum, kött som förvarats under osanitära förhållanden samt produkter som avsiktligt felmärkts som ekologiska.

I Ryssland beslagtogs 4200 liter vodka när en hembränningsfabrik stängdes ned. I Zimbabwe tog myndigheter hand om 14000 liter läsk innehållande höga halter av läkemedel mot erektil dysfunktion, vilket enligt Interpol kan orsaka livsfara för ovetande konsumenter.

ANNONS

- Volymen på beslagen bekräftar att matfusk påverkar alla typer av produkter och alla regioner i världen, säger Jari Liukku, chef vid Europols enhet för grov och organiserad brottslighet.

TT-AFP

ANNONS