Storbritanniens drottning Elizabeth och USA:s president Ronald Reagan i San Francisco den 3 mars 1983.
Storbritanniens drottning Elizabeth och USA:s president Ronald Reagan i San Francisco den 3 mars 1983. Bild: Ed Reinke/AP/TT

FBI avvärjde mordplaner mot drottning Elizabeth

Den amerikanska federala polisen FBI fick ett tips om att en man hade planer på att mörda Storbritanniens drottning Elizabeth II när hon besökte USA 1983.

ANNONS
|

Det framgår av dokument FBI offentliggjorde tidigare i veckan, rapporterar BBC.

FBI fick tipset av en polis i San Francisco, som på en irländsk bar träffade en man som skyllde sin dotters död på brittiska soldater i Nordirland – och tänkte ta hämnd genom att döda drottningen.

"Han skulle göra det genom att antingen släppa ner något från Golden Gate-bron på den kungliga jakten Britannia när den seglade under bron, eller så skulle han försöka döda drottning Elizabeth när hon besökte nationalparken Yosemite", står det i de släppta filerna.

Av dokumenten framgår inte om något gripande gjordes eller hur säkerheten skärptes i Yosemite. På Golden Gate-bron ska trafiken ha stängts av för gående när Britannia passerade.

ANNONS

Drottning Elizabeth och hennes make prins Philip besökte en lång rad städer i Kalifornien 1983 och träffade bland andra president Ronald Reagan och hans hustrun Nancy Reagan. Det finns inga uppgifter om att drottningens liv ska ha varit i fara.

ANNONS