FBI-agenternas arbete påverkas av den amerikanska budgetkrisen. Arkivbild.
FBI-agenternas arbete påverkas av den amerikanska budgetkrisen. Arkivbild.

FBI: "Kan inte betala informatörer"

Agenter inom den amerikanska federala polisen FBI klagar på att nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten påverkar deras arbete.

ANNONS

- Varje dag som nedstängningen fortsätter blir de operativa hindren som skapats av nedstängningen allt värre och skadar våra antiterror- och kontraspionageinsatser världen över, säger Tom O'Connor, ordförande för organisationen FBIAA, som arbetar för att tillvarata agenters intressen.

Papper och däck

Agenter kan inte betala informatörer, under täckmantel köpa narkotika inför tillslag, eller förnya deras egna säkerhetsklassningar.

"Att inte kunna betala hemliga källor innebär att man riskerar att förlora dem och den information de kan ge för alltid. De är inte en knapp som vi kan knäppa på eller av", säger en agent i en rapport från FBIAA.

ANNONS

Enligt honom gör pengabristen också att FBI inte kan resa för att intervjua vittnen eller betala tolkar.

Dessutom drabbas FBI av en del mer vardagliga problem, som att kopieringspappren tar slut och att de börjar få slut på reservdäck till fordonen. Ett kontor uppger att man börjar få slut på dna-testkit.

- På fredag så får nästan 13000 specialagenter från FBI och tusentals professionella stödanställda för andra gången inte ett lönekuvert, säger O'Connor.

Krav på murpengar

Nedstängningen, den längsta i USA:s historia, har pågått sedan den 22 december. Den berör nio större myndigheter och departement och har orsakats av ett budgetbråk som grundar sig i president Donald Trumps begäran om motsvarande 50 miljarder kronor för bygget av en gränsmur mot Mexiko. Kravet gjorde att kongressens politiker inte kunde få igenom en budget för de nu stängda myndigheterna, som tillsammans utgör knappt en fjärdedel av statsapparaten.

TT-AFP

Fakta: FBI

USA:s federala polis FBI (Federal bureau of investigation) har 35000 anställda med kontor i alla större städer i landet, liksom 60 kontor vid landets ambassader i utlandet.

FBI ska skydda USA från terrorattacker, spionage, cyberbrott och korruption liksom bekämpa kriminella organisationer, ekonomisk brottslighet och allvarliga våldsbrott.

FBI grundades 1908 och hade för räkenskapsåret 2016 en budget på 8,7 miljarder dollar, motsvarande nära 80 miljarder kronor.

Källa: FBI

ANNONS