Gränsövergången i Raja-Jooseppi i finländska Lappland är den enda som landet håller öppen mot Ryssland för närvarande. Den här bilden togs på lördagen.
Gränsövergången i Raja-Jooseppi i finländska Lappland är den enda som landet håller öppen mot Ryssland för närvarande. Den här bilden togs på lördagen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP/TT

Finlands Orpo till Ryssland: Sluta nu

Rysslands försök att skaka om Finland genom att skicka migranter mot gränsen måste sluta, enligt Finlands statsminister.
Petteri Orpo finner stöd i Baltikum, där man har erfarenhet av liknande misstänkta hybridangrepp.

ANNONS

– Vi vill sända en tydlig signal till Ryssland: Det här måste sluta, sade statsminister Petteri Orpo vid en pressträff tillsammans med Lettlands premiärminister Evika Silina på fredagen, enligt bland andra Reuters.

Omkring 800 människor har kommit till gränsövergångar mellan Ryssland och Finland under de senaste veckorna för att söka asyl. Många har anlänt på cykel, då man inte får korsa gränsen till fots.

Finlands regering och myndigheter beskriver det som en nationell säkerhetskris och som ett ryskt hybridangrepp, där ryska krafter aktivt för migranterna mot Finlands olika gränsövergångar i den bitande kylan.

Alla gränsövergångar till Ryssland utom en har stängts och kommer att hållas stängda i flera veckor framöver. Den enda som har öppet är den allra nordligaste och klart minst trafikerade, i Raja-Jooseppi långt upp i Lappland.

ANNONS

Dit kom 55 personer under lördagen. Enligt personal vid Raja-Jooseppi var det huvudsakligen unga män från Jemen, Indien, Marocko, Syrien och Algeriet som anlände under dagen, rapporterar Yle.

"Drar fördel av våra lagar"

Att den gränsövergången hålls öppen kan förklaras av att Finland helt enkelt inte får stänga ute asylsökande helt och hållet enligt internationell rätt. Detta står också i ett internt underlag till regeringens beslut, rapporterar tidningen Iltalehti. Det får inte ske under några omständigheter, inte ens om det skulle råda krigslagar.

Finlands beslut att stänga nästan helt och hållet finner stöd i Baltikum, dit mängder av migranter kom för två år sedan i vad som också beskrevs som ett aktivt angreppsförsök av Ryssland och Belarus.

– Man måste förstå att detta inte bara är asylsökande. Det här är en hybridattack från Ryssland och Belarus, sade Lettlands premiärminister Evika Silina när hon besökte Petteri Orpo i Helsingfors på fredagen, enligt nyhetsbyrån STT.

Länder vid EU:s yttre gräns har ett särskilt ansvar och man måste skilja på grupper av människor med internationellt skyddsbehov och organiserade påverkansförsök, anförde Silina.

– Ryssland kan dra fördel av vår rättsstat och våra lagar när det självt inte följer några lagar.

Sprids i sociala medier

Information om hur man tar sig till Finland sprids snabbt och brett i arabiskspråkiga grupper i sociala medier, rapporterar Yle, som gör gällande att många av grupperna styrs av människosmugglare.

ANNONS

Beskedet om stängda gränsövergångar spreds där inom loppet av några minuter. Det delas information om transport, samåkning och kostnader. Någon berättar i ett inlägg hur man tar sig från S:t Petersburg till Murmansk i norr, för att därifrån ta sig till den enda ingången till Finland.

Det hela beskrivs där som en "gyllene möjlighet" och Finland som en relativt enkel väg för att ta sig vidare inom EU.

Ryssland har börjat släppa fram pappers- och statslösa personer till den finländska gränspassagen, vilket man inte gjorde tidigare.

Var tidigare i Belarus

En man på en flyktingförläggning i Joutseno i sydöstra Finland berättar för Hufvustadsbladet om sin flykt från krigshärjade Syrien. Han säger sig ha hopp om att studera i Finland och möjligen hämta dit sina föräldrar i ett senare skede.

Han har tidigare varit i Belarus och där försökt ta sig in i Polen och Lettland, och säger sig då också ha blivit misshandlad av belarusisk polis, bland annat med elstötar.

Mannen berättar att han fick information om Finland via sociala medier och att han tror att det är "arabiska personer i Ryssland" som organiserar det. Vid gränsen till Finland uppmanades han först att vända tillbaka.

– Jag sade till gränsbevakarna att Ryssland inte låter mig göra det, säger han till HBL.

ANNONS
På fredagen stängdes alla Finlands gränsövergångar till Ryssland utom den allra nordligaste.
På fredagen stängdes alla Finlands gränsövergångar till Ryssland utom den allra nordligaste. Bild: Johan Hallnäs/TT
Migranter anländer till gränsövergången Salla på torsdagen, innan den stängdes. Vid gränsövergångarna har mängder av cyklar lagts i hög.
Migranter anländer till gränsövergången Salla på torsdagen, innan den stängdes. Vid gränsövergångarna har mängder av cyklar lagts i hög. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP/TT
Finlands statsminister Petteri Orpo vid en av gränsövergångarna till Ryssland tidigare i veckan.
Finlands statsminister Petteri Orpo vid en av gränsövergångarna till Ryssland tidigare i veckan. Bild: Hannu Huttu/Lehtikuva via AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS