Firande Indien mellan reaktion och modernitet

Indiens premiärminister Narendra Modi stakar ut kursen mot ett blomstrande "nytt Indien", när landet i dag firar sju decennier av självständighet. Samtidigt fördömer hindunationalisten religiöst präglat våld. Ord som klingar falskt, enligt kritikerna.

ANNONS

Det var en självsäker Modi som vände sig till nationen på 70-årsdagen för Indiens självständighet från den brittiska kolonialmakten.

- Indien firar i dag hederligheten. De korrupta har inte längre någonstans att gömma sig, sade premiärministern, enligt AFP, under sitt tal från murkrönet vid Röda fortet i Delhi.

Modi hyllade sin regerings reformer för en enhetlig moms på varor och tjänster i hela landet, och det kontroversiella beslutet förra året att dra tillbaka en stor del av landets sedlar. Åtgärderna har motverkat korruption och fått tidigare icke redovisade pengar att strömma in i den vita ekonomin, enligt Modi.

ANNONS

Ljus vision

- Ett gemensamt skattesystem är otroligt viktigt för Indien. Däremot finns inget stöd för att sedelreformen haft någon inverkan på korruptionen. Men rent propagandamässigt visar den på handlingskraft, säger Sten Widmalm, Sydasienkännare och statsvetarprofessor vid Uppsala universitet.

Mot bakgrund av den starka tillväxten i landet målade Modi upp en ljus framtidsbild. Premiärministern lovade att bygga ett "nytt Indien" till 2022 – ett land där fattiga ska få ordentliga bostäder, bönder höjda inkomster och kvinnor och unga större möjligheter.

- Ett Indien fritt från kasttänkande, terrorism, korruption, nepotism. Ett rent Indien, fortsatte Modi.

Men han sade inte ett ord om fiendskapen med grannlandet Pakistan och de allt mer spända relationerna till Kina.

Fördömde våld

Modi uttryckte dock försonlighet gentemot den muslimska befolkningen i den omstridda Kashmirregionen, där indiska soldater regelbundet hamnar i strid med separatister. Vad kashmirierna behöver är kramar, sade Modi.

ANNONS

Han gjorde också ett ovanligt kraftfullt fördömande av religiöst våld. Bakgrunden är en rad attacker mot minoriteter i spåren av den växande hindunationalistiska rörelse som förde Modi och hans parti BJP till makten.

Premiärministern har tidigare kritiserats för att ge fritt spelrum åt hinduextremister och göda ett allt hårdare klimat för dem som önskar en utveckling mot en modern, sekulär stat.

Hans uttalande mot våldet ska tas med en nypa salt, säger Sten Widmalm.

- Jag tror att han vet att det är precis detta som omvärlden vill höra, för att man inte ska tveka när man ska investera i landet. Men han kommer förmodligen inte att ta strid på riktigt mot extremisterna i hindurörelsen, bara i ord.

TT
Fakta: Narendra Modi

Född: 1950.

Anslöt sig till hindunationalistiska organisationer redan som barn. Gjorde senare karriär inom partiet BJP.

Trolovad som 13-åring, ingick arrangerat äktenskap som 18-åring, men har aldrig levt som gift.

Regeringschef i delstaten Gujarat 2001–14.

Har beskyllts för att ha beordrat polisen att vara passiv under den ökända massakern på muslimer i Gujarat 2002, men har friats av Indiens högsta domstol.

Blev Indiens 15:e premiärminister den 26 maj sedan BJP och dess allierade vunnit den mest övertygande valsegern på 30 år.

ANNONS