Maskerade poliser under den pågående insatsen.
Maskerade poliser under den pågående insatsen.

Flera unga utländska offer i München

Nio personer sköts ihjäl i ett köpcentrum i tyska München på fredagskvällen. Massmördaren har inga kopplingar till terrorrörelsen IS – men kan däremot ha inspirerats av Anders Behring Breivik.

ANNONS
Av de nio dödsoffren i fredagskvällens dåd i München är tre turkar, tre kosovaner och en grek, rapporterar AFP.
På en presskonferens som hölls i München på lördagsförmiddagen gick polisen ut med fler detaljer kring dådet samt mer information om 18-åringen som är född och uppvuxen i München.
Kan ha inspirerats av Breivik
Massmördarens lägenhet och rum har genomsökts och det finns ingen koppling till Islamiska staten eller andra islamiska extremistgrupper, och inte heller till flyktingar, meddelade polisen. De har inte hittat något avskedsbrev i lägenheten. Föräldrarna till den misstänkte 18-åringen är chockade och har inte kunnat hjälpa polisen i utredningsarbetet.
Polisen berättade också att det var en pistol av märket Glock som användes under skjutningen, ett vapen som 18-åringen inte hade licens för. Han hade dessutom 300 patroner i sin ryggsäck.
18-åringen har vårdats för psykiska problem, och information som har kommit fram under utredningen tyder på att han kan ha inspirerats av Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på Utøya, som inträffade samma dag för fem år sedan.
- Sambandet är uppenbart, säger Hubertus Andrä, polischef i München.
Även inrikesminister Thomas de Maizière (CDU) säger att dokument och information från gärningsmannens dataanvändning visar på ett intresse för tidigare masskjutningar, men lägger till att det är för tidigt att koppla dådet i München till Breiviks brott.
Började på snabbmatsrestaurang
Skjutningen började inne på en snabbmatsrestaurang och fortsatte därefter inne i köpcentrumet Olympia i den nordvästra delen av München. Gärningsmannen sprang genom gallerian och öppnade eld mot flera personer innan han rörde sig mot en tunnelbanestation i närheten. Skytten tycks ha riktat in sig på unga – åtta av de nio offren var mellan 14 och 21 år gamla. Massmördaren, som är tysk medborgare men har iransk bakgrund, sköt sig själv i närheten av köpcentrumet efter att ha konfronterats av en civil polispatrull.
På en pressträff under natten sade polisen att det har varit en svår kväll. Under insatsen stängdes tunnelbanan i München av. Även stadens centralstation, en av de största i Europa, evakuerades och flera motorvägar omkring München stängdes, medan boende uppmanades att hålla sig inomhus.
ANNONS