Eldväxlingarna har trappats upp mellan SDF-styrkor och IS-anhängare runt staden al-Baghuz i östra Syrien.
Eldväxlingarna har trappats upp mellan SDF-styrkor och IS-anhängare runt staden al-Baghuz i östra Syrien.

Flygangrepp tvingar IS längre in i al-Baghuz

Upptrappade eldväxlingar sker mellan den kurdiskarabiska SDF-alliansen, som backas av en internationell USA-ledd koalition, och terrorgruppen IS. Ytterligare hundratals stridande jihadister uppges ha gett upp.

ANNONS
|

Striderna utkämpas runt floden Eufrat intill den lilla staden al-Baghuz i östra Syrien, som belägras av en krympande grupp IS-anhängare. Terrorgruppen går till motangrepp med självmordsbombare och överraskningsanfall.

Torsdagsmorgonen svensk tid uppgav SDF-alliansen att de gjort viktiga landvinningar i striderna, bland annat med hjälp av flygangrepp.

"Våra soldater har trängt långt in i de områden som kontrolleras av terroristgruppen, och uppfört nya positioneringar. Flera terrorister har skadats och dödats i striderna", går att läsa i ett uttalande från SDF, som leds av den kurdiska milisen YPG.

15 IS-anhängare ska ha dödats i de senaste eldväxlingarna, enligt samma källa. Under den senaste veckan ska det röra sig om totalt 112.

ANNONS

Nyhetsbyrån Reuters utsände rapporterar att stora grupper av människor kommer vandrandes ut ur den belägrade enklaven. Där finns haltande män, gråtande barn och kvinnor i heltäckande klädsel.

Många av dem är utlänningar som rest till Syrien, enligt SDF. Amerikanska försvarskällor uppger att inga ledande figurer inom jihadiströrelsen befinner sig i al-Baghuz.

SDF har i flera veckors tid utropat att seger är nära förestående, men det har dragit ut på tiden, till stor del på grund av evakueringen av civila.

TT-Reuters

ANNONS