Ryssland och Kina lade in sina veton mot en FN-resolution om Venezuela. På bilden Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija.
Ryssland och Kina lade in sina veton mot en FN-resolution om Venezuela. På bilden Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija.

FN-beslut om hjälp till Venezuela stoppas

Kina och Ryssland stoppar en resolution i FN:s säkerhetsråd om Venezuela. Förslaget handlade bland annat om att humanitärt bistånd ska få föras in i det hungersdrabbade landet.

ANNONS
|

Det var USA som lade fram resolutionen om att ställa sig bakom fria och rättvisa val i Venezuela samt att ge grönt ljus för humanitärt bistånd.

Såväl Kina som Ryssland lade in sina veton. Frankrike, Storbritannien och Tyskland var några av de nio länderna som ställde sig bakom resolutionen. Ryssland hade ett motförslag men även det röstades ner.

Träffade Bolsonaro

Spänningen i Venezuela är fortsatt hög och inga framsteg verkar ha skett i konflikten mellan landets president Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig själv till interimspresident. Guaidó har under torsdagen besökt Brasilien och träffat högerpresidenten Jair Bolsonaro. Mötet är en del av en resa där Guaidó, som har stöd från bland annat USA, försöker öka den internationella pressen på Maduro.

ANNONS

- Jag har mottagit hot mot mig själv och min familj, men också hot om att fängslas av regimen, sade Guidó med Bolsonaro vid sin sida.

Trots att han riskerar att gripas om han återvänder till Venezuela så hävdar Guidó att han kommer att flyga tillbaka "inom de kommande dagarna".

Norge medlar

En studie vid tre venezuelanska universitet pekar på att 80 procent av hushållen riskerar att få brist på mat eftersom så många människor i landet inte har råd att köpa mat. I den ansträngda konflikten om vem som ska leda landet deltar Norge på ett hörn. Det norska utrikesdepartementet bekräftar att det deltar som medlare.

- Norge har uppmanat parterna att hitta en fredlig lösning och har dialog med aktörerna i landet, säger Per Bardalen Wiggen, rådgivare vid utrikesdepartementet, till Dagens Næringsliv.

Ryktena om att Norge medlar tog fart när Venezuelas utrikesminister Yvan Gil var i Oslo tidigare i februari.

ANNONS
TT-NTB-AFP-Reuters
ANNONS