FN försöker få in hjälp till bombat område

Fortfarande förhindras de 43 lastbilar som står klara att föra in förnödenheter till det bombade rebellkontrollerade östra Ghouta nära Damaskus från att börja rulla. Medan nya dödsoffer krävs i området försöker FN få parterna att släppa in hjälpen och respektera ett ingånget avtal om eldupphör.

ANNONS
|

- Ni misslyckas med att hjälpa oss hjälpa civila i Syrien, sade Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, till diplomater från 23 länder vid ett möte i Genève.

Omkring 400000 människor är instängda i östra Ghouta. Området har sedan den 18 februari bombats intensivt av regeringsstyrkor och deras allierade.

FN-resolution

I lördags röstade FN:s säkerhetsråd, där även den syriska regimens allierade Ryssland sitter, igenom en resolution om ett 30 dagar långt eldupphör i Syrien. Men eldgivningen upphörde inte och någon dag senare kom Rysslands president Vladimir Putin med en egen variant: fem timmar långa "humanitära pauser" i stridandet mellan klockan 8 och 13 svensk tid varje dag. Andra tider på dygnet har bombningarna i östra Ghouta fortsatt.

ANNONS

Nio civila dödade

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från London, uppger att nio civila dödades i bombningar på torsdagsmorgonen. Omkring 610 civila har därmed dödats sedan den 18 februari.

Enligt Egeland har området bara fått ta emot en konvoj med förnödenheter i år, som bara räckte till 7200 personer. Nu krävs fredade korridorer där varor kan föras in och människor ut flera gånger i veckan, enligt Egeland.

- Vi har 43 lastbilar som står och väntar på att köra dit och fulla förråd att lasta i lastbilarna så snart vi får tillstånden.

Egeland säger att fem timmar per dag "inte är tillräckligt" för att klara av transporterna.

Den ryska militären upprepar ännu en gång att rebellerna i östra Ghouta genom dödshot hindrar civila från att lämna området.

"Ignorerats fullständigt"

Den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, FN:s Syriensändebud, säger att FN inte kommer att sluta jobba för de 30 dagarnas eldupphör.

- Vi är beslutsamma för annars blir det här en kopia av Aleppo, säger han.

ANNONS

2016 rasade ett blodigt slag kring de rebellkontrollerade östra delarna av storstaden Aleppo.

Enligt Ghanem Tayara – ordförande i UOSSM som är en sammanslutning av flera medicinska internationella organisationer – har två sjukhus i östra Ghouta bombats sedan avtalet om eldupphör ingicks i lördags. Nu behöver 1123 patienter evakueras från området.

- FN-resolutionen har ignorerats fullständigt, säger han.

TT-Reuters

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika lokala, regionala och globala aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten, bland annat via FN, har misslyckats och medlarna och sändebuden har kommit och gått.

ANNONS