Den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman poserar under ett toppmöte i Mecka tidigare i juni.
Den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman poserar under ett toppmöte i Mecka tidigare i juni.

FN: Journalistmord kopplas till saudisk prins

Det finns bevis på att Saudiarabiens kronprins har kopplingar till mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Mohammed bin Salmans tillgångar bör därför frysas tills dess det går att visa att han inte var inblandad, anser FN:s utredare Agnès Callamard.

ANNONS
|

Callamard har utrett saken i ett halvår. I hennes 100 sidor långa rapport namnges totalt 15 personer som ska vara inblandade i mordet. Rönen behöver dock utredas ytterligare av en oberoende och opartisk internationell jury för att kunna fastslå om bevisen räcker för att ställa någon inför rätta för mordet.

Därför uppmanar Callamard nu FN:s generalsekreterare António Guterres att tillsätta en officiell, internationell brottsutredning om fallet.

Saudiarabiens tidigare utrikesminister Adel al-Jubeir avfärdar rapporten, som landet fått tillgång till i förväg, och att kronprinsen skulle vara inblandad. Callamard upprepar ogrundade uppgifter som har publicerats i medier och rapporten "innehåller tydliga motsägelser och grundlösa anklagelser", skriver al-Jubeir på Twitter.

ANNONS

Rädd för kronprinsen

Det var den 2 oktober i fjol som journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet. Exakt vad som hände därefter är fortfarande oklart, mer än att Khashoggi aldrig kom levande därifrån. Rapporten slår fast att Khashoggi var medveten om kronprinsens makt – och rädd för honom.

I rapporten framgår att brottsplatsen blev grundligt rengjord, även av kriminaltekniker. Det indikerar att Saudiarabiens utredning inte utfördes med ärligt uppsåt, vilket enligt rapporten kan innebära problem med sanningshalten.

Callamard kritiserar både Saudiarabiens och Turkiets utredningar av mordet, utredningar som hon menar inte lever upp till internationell standard.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu stödjer ändå rapporten. Han skriver på Twitter att Turkiet starkt stödjer Agnès Callamards rekommendationer för att utreda mordet på Khashoggi och att ställa de ansvariga till svars.

"Betala priset"

Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president, säger att de ansvariga "kommer att få betala priset" för mordet.

För USA är mordet känsligt. Khashoggi levde i exil i USA och samtidigt är Saudiarabien en mycket viktig allierad, inte minst nu när spänningarna med Iran har ökat.

Brian Hook, rådgivare till utrikesminister Mike Pompeo, tycker att saudiska åklagare gjort framsteg för att lösa det "tragiska mordet".

- Men mer behöver göras, tillägger han.

ANNONS

Tidslinjer klarare

Redan i den preliminära rapport som publicerades i februari kunde Callamard slå fast att mordet planerats och utförts av statsanställda saudier.

- Jag har kommit längre. Turkiska myndigheter har tillhandahållit mer information, jag har funnit mer bevis. Tidslinjerna över vad som har hänt – och hur det har hänt – är klarare, sade hon till TT vid ett besök i Stockholm i maj.

USA:s underrättelsetjänst CIA och flera andra västländer har också uttryckt misstankar om att den saudiske kronprinsen beordrade mordet.

Callamard presenterade slutsatserna för FN:s råd för mänskliga rättigheter. Själv har hon inget mandat att inleda rättslig process, men kan mana tyngre FN-instanser att agera.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Mördades på saudiskt konsulat

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

Fakta: Agnès Callamards utredning

FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard, inledde i januari på eget initiativ en internationell människorättsutredning av mordet på den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi.

Hon beskriver sig i rollen som utredare som helt oberoende av regeringar, FN och andra aktörer. Callamard har nu rapporterat sina slutsatser inför FN:s människorättsråd.

Utredningen inleddes genom ett besök i Turkiet i slutet av januari. Där träffade Callamard bland annat chefen för Turkiets underrättelsetjänst och chefsåklagaren i Istanbul, och fick ta del av material från den turkiska mordutredningen. Hon ska bland annat ha fått se övervakningsbilder på själva mordet.

Sedan dess har hon gjort ytterligare ett besök i Turkiet samt flera officiella besök i USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

Sammanlagt har hon haft möten med över 100 personer.

Efter det första besöket i Turkiet slog Callamard fast att tillgängliga bevis visar att mordet planerats och genomförts av officiella företrädare för Saudiarabien och andra aktörer som agerat på saudiernas uppdrag.

Saudiarabiens egen utredning har resulterat i att elva personer ställts inför rätta för mordet. Men Callamard ifrågasätter rättsprocessen, bland annat med anledning av att den omgetts av stort hemlighetsmakeri.

Hon konstaterar även att fallet väcker svåra frågor om internationell rätt, bland annat då både Turkiet och Saudiarabien hävdar jurisdiktion i fallet. Fallet följer också ett oroväckande mönster av mord på journalister, människorättsförsvarare, aktivister och oppositionella.

Källa: Agnès Callamard, FN

ANNONS