Många av taken i Beira, Moçambique, slets sönder i cyklonen Idai.
Många av taken i Beira, Moçambique, slets sönder i cyklonen Idai.

Fortsatt kris en månad efter cyklonen

En månad efter cyklonkatastrofen är hjälpbehovet i sydöstra Afrika fortfarande stort. Nu ökar Sverige stödet med tiotals biståndsmiljoner. Sven-Olov Sjöqvist från MSB var bland de första svenskarna på plats i hårt drabbade staden Beira.

ANNONS
|

Runt tre miljoner människor i Moçambique, Malawi och Zimbabwe har drabbats av cyklonen Idais härjningar. Sedan stormen drog in den 14 mars har över tusen personer har dött och över 5000 drabbats av kolera.

Det svenska biståndet, som går via biståndsmyndigheten Sida, är nu uppe i mer än 125 miljoner kronor. Pengarna går främst till mat och rent vatten och till att försöka hindra spridandet av sjukdomar.

Men en del av det svenska biståndet, 2,3 miljoner kronor, går till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som hjälper till i arbetet att se till att krisinsatserna samordnas och flyter på.

ANNONS

MSB-experter på plats

Bara dagar efter det att cyklonen slagit till var Sven-Olov Sjöqvist en av fem experter från MSB på plats i Beira i Moçambique.

Staden är den hårdast drabbade och var helt avskuren från omvärlden landsvägen när MSB:s personal flög in.

- Hela Beira låg strömlöst så när som något enstaka hus där de hade egna generatorer. Så när vi flög in i mörkret på kvällen såg man en stad av Göteborgs storlek som låg helt mörklagd, säger Sven-Olov Sjöqvist.

Elledningar på marken

På flygplatsen hade FN inordnat en samordningscentral för hjälporganisationerna i en stor lagerlokal. Som en av tre it- och kommunikationstekniker från MSB hade Sven-Olov Sjöqvist i uppgift att ordna internet och telefoni åt de runt 300 krisarbetarna, men även att se till annat praktiskt, som att det fanns stolar att sitta på och fungerande el. Arbetet pågick under dygnets alla vakna timmar i tre veckor.

- Det fanns ingenting när vi kom dit, bara ett cementgolv i stort sett. Man hittar ett eluttag och där ska tvåhundra personer ladda sin dator. Så visar det sig att det går på en enda säkring. Man får tag i någon lokal elektriker, men han har inga grejer, utan man får åka ner på byn och köpa prylar för att han ska kunna göra något. Sådant kan vara besvärligt, säger Sven-Olov Sjöqvist.

ANNONS

Han beskriver förödelsen i Beira som omfattande.

- Alla elledningar ligger på marken och på i stort sett alla hus har taket blåst av, helt eller delvis. De har månader framför sig med reparation, säger Sven-Olov Sjöqvist.

TT

Fakta: Cyklonen Idais härjningar

Moçambique

Antal döda: Över 600

Antal skadade: Över 1600

Antal skadade eller förstörda hus: Runt 240000

Zimbabwe

Antal döda: Över 340

Antal skadade: Runt 200

Antal hushåll som tvingats lämna sina bostäder: Runt 16000

Malawi

Antal döda: Minst 60

Antal skadade: Över 670

Antal hushåll som tvingats lämna sina bostäder: Över 19000

Källa: Reuters

ANNONS