Fredssamtal i Wien "sista hoppet" för Syrien

FN:s sändebud för Syrien Staffan de Mistura är försiktigt optimistisk inför en ny omgång av fredssamtal om Syrien. Men läget är mycket kritiskt enligt de Mistura, som får medhåll av Frankrikes utrikesminister.

ANNONS
|

Både Syriens regering och landets opposition har gått med på att delta på tvådagarsmötet i Wien med start på torsdag. Mötets fokus kommer att ligga på författningsfrågor som nyval, en ny konstitution och kamp mot terrorismen. Den runda av FN-ledda fredssamtal som hölls i december i Genève slutade med att regeringen motsatte sig oppositionens krav på president Bashar al-Assads avgång, och inga resultat uppnåddes.

- Jag är självklart optimistisk för det är det enda raka i sådana här stunder. Det är ett mycket, mycket kritiskt läge, säger de Mistura inför samtalen i Wien.

ANNONS

Sju års krig

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian talar om samtalen som det sista hoppet om att få ett slut på det sjuåriga kriget i Syrien.

- Det finns inga utsikter om en politisk lösning i dag förutom, och det är sista hoppet, det möte som börjar i Wien i morgon under ledning av FN och med alla de krigsförande parterna närvarande, sade Le Drian inför parlamentet.

Mindre förhandlingsvillig

Läget kompliceras av den senaste tidens framgångar för den syriska regimen som drivit tillbaka oppositionen. Det gör president al-Assad än mindre villig att förhandla med fienden, speciellt om hans avgång ligger i vågskålen. Samtidigt genomför Turkiet en militär offensiv i kurdiskkontrollerade områden i nordvästra Syrien.

Bara några dagar efter mötet i Wien inleds fredssamtal om Syrien på ryskt initiativ i Sotji, samtal som av vissa väststater ses som ett försök att skapa en fredslösning som bättre passar den syriska regimen. Både USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu har talat med sin ryske kollega Sergej Lavrov på onsdagen, rapporterar nyhetsbyråer.

TT-AFP-Reuters
ANNONS