Om nuvarande föroreningshastighet fortsätter kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, uppger FN:s miljöprogram Unep. Arkivbild.
Om nuvarande föroreningshastighet fortsätter kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, uppger FN:s miljöprogram Unep. Arkivbild.

Greenpeace välkomnar FN:s miljöresolution

Greenpeace välkomnar FN-resolutionen som bland annat syftar till att eliminera plastföroreningar i haven, men miljöorganisationen betonar att besluten nu måste genomföras.

ANNONS
|

"Medan ledarna pratar, fortsätter flodvågen av plast, kemikalier och luftföroreningar att växa. De beslut som fattas här måste genomföras och påskyndas om vi ska kunna återställa vår planet", säger Greenpeace-företrädaren Cheng Qian i ett uttalande.

I början av december samlades över 4000 ledare i Nairobi i Kenya för den tredje stora miljökonferensen anordnad av FN:s miljöprogram Unep.

På onsdagen undertecknades resolutionen som inkluderar icke bindande åtaganden för att bland annat förbjuda plastpåsar, förhindra luftföroreningar och främja grön kollektivtrafik. Förhoppningen är att resolutionen ska bana väg till ett juridiskt bindande fördrag.

- Vi har nu en överenskommelse om att utreda hur rättsligt bindande instrument och andra åtgärder ska utformas. Det kommer att ske på internationell nivå under de kommande 18 månaderna, säger Norges miljöminister Vidar Helgesen till Reuters

ANNONS

Åtta miljoner ton plast – flaskor, förpackningar och annat avfall – dumpas i haven varje år. Det dödar marint liv och tar sig in i kretsloppet. Om nuvarande föroreningshastighet fortsätter kommer det enligt Unep att finnas mer plast än fisk i haven år 2050.

TT-AP-Reuters
ANNONS