Hela Puerto Rico utan ström efter orkan

Hela Puerto Rico är mörklagt sedan orkanen Fiona dragit in över ön och slagit ut elnätet. Orkanen har dessutom orsakat stora översvämningar, vilket lett till att ett nödläge nu har utlysts.

ANNONS

Med vindhastigheter om drygt 140 kilometer i timmen drog orkanen Fiona in över den karibiska ön Puerto Rico under söndagen. Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till ett uttalande av öns elnätsbolag, står nu Puerto Ricos samtliga 3,3 miljoner invånare utan ström.

Myndigheten National Hurricane Center (NHC) varnar i sin tur för ”katastrofala översvämningar” medan orkanen drar in över ön. Öns hamnar och flygplatser har alla ställt in sina avgångar.

”Dessa regn kommer att orsaka livshotande och katastrofala översvämningar över hela Puerto Rico och östra Dominikanska Republiken, tillsammans med ler- och jordskred i områden med högre terräng”, säger NHC i ett uttalande.

ANNONS

Utlyser nödläge

Trots att ön är självstyrande tillhör den formellt USA. President Joe Biden har därför utlyst nödläge, vilket frigör amerikanska myndigheters möjligheter att bistå i räddningsarbetet.

”Presidentens åtgärd bemyndigar Department of Homeland Security, Federal Emergency Management Agency (FEMA), att samordna alla katastrofhjälpsinsatser som har till syfte att lindra svårigheterna och lidandet som orsakats av nödsituationen för lokalbefolkningen”, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

Hittills har ett dödsfall bekräftats till följd av Fiona, dock inte på Puerto Rico. I stället dog en man på den karibiska ön Guadelope, efter att hans hus dragits med i ett jordskred.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS