Huset i Braunau am Inn i Österrike blir polisstation. Arkivbild.
Huset i Braunau am Inn i Österrike blir polisstation. Arkivbild. Bild: Kerstin Joensson/AP/TT

Hitlers barndomshem blir polisstation

ANNONS

Hitlers födelseplats i Österrike byggs nu om till en polisstation. Syftet är att göra platsen oattraktiv för pilgrimsvandring för dem som hyllar den nazistiska diktatorn.

Huset där Adolf Hitler föddes 1889 ligger i staden Braunau am Inn nära gränsen till Tyskland. 2019 bestämdes det att huset skulle byggas om till polisstation, samtidigt som poliser skall få utbildning i mänskliga rättigheter i byggnaden. Inflyttning beräknas ske 2026.

Projektet har försenats av en flera år lång tvist om vem som äger huset. 2017 bestämde en domstol att staten har rätt att tvångsinlösa byggnaden sedan ägaren vägrat sälja den. Ett förslag om att riva huset avslogs.

ANNONS

Huset har hyrts av Österrikes inrikesdepartement sedan 1972, för att förhindra att det missbrukas. Sedan en vårdinrättning flyttade ut 2011 har det stått tomt.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS