Hbtq-aktivister sörjer efter att Kenyas högsta domstol beslutat att stå fast vid de lagar som kriminaliserar homosexualitet i slutet av maj – en stor besvikelse för aktivister runt om i hela Afrika. Arkivbild.
Hbtq-aktivister sörjer efter att Kenyas högsta domstol beslutat att stå fast vid de lagar som kriminaliserar homosexualitet i slutet av maj – en stor besvikelse för aktivister runt om i hela Afrika. Arkivbild.

Homosexualitet kan bli lagligt i Botswana

Afrikas ögon riktas mot Botswana när landet på tisdagen fattar ett beslut kring avkriminalisering av homosexualitet. Hbtq-rörelsen på kontinenten har de senaste åren mött både framgång och kraftiga bakslag.

ANNONS
|

I Botswana, som ofta beskrivs som ett av Afrikas mest stabila och demokratiska länder, kan homosexualitet leda till sju års fängelse. Men nu kan det komma att ändras. På tisdagen väntas landets högsta domstol besluta om lagarna från 1965, som förbjuder samkönade relationer, ska skrotas.

Förhoppningen är att en lagändring kan komma att skapa svallvågor till andra länder på kontinenten.

- Ett positivt beslut skulle ge hopp till en hårt ansatt men motståndskraftig afrikansk hbtq-rörelse, säger Neela Ghoshal vid Human rights watch (HRW).

ANNONS

- Det skulle även visa att Botswana tar seriöst på sina åtaganden för jämlikhet och ickediskriminering.

Motgång i Kenya

Botswana har de senaste åren visat tecken på en ökad tolerans. Landets president Mokgweetsi Masisi sade i fjol att många botswanier i samkönade relationer har kränkts och lidit i tystnad och förtjänar samma rättigheter som andra medborgare – ett uttalande som skapat hopp bland aktivister i landet.

"Vi förväntar inte att människor ska samtycka kring homosexualitet, men att vara toleranta", lyder ett uttalande från den anonyma person som ansökt om att utmana den nuvarande lagen.

28 av 49 länder i subsahariska Afrika har lagar som kriminaliserar samkönade relationer, enligt HRW. I slutet av maj beslutade Kenya att stå fast vid de lagar som kriminaliserar homosexualitet i landet, vilket beskrevs som ett hårt slag mot den afrikanska hbtq-rörelsen.

Kan straffas med döden

Förhoppningen var att Kenya skulle följa Angolas exempel, som i januari skrotade den diskriminerande lagstiftning som infördes under portugisiskt styre 1886 och som straffade "aktivitet kontra naturen" med mentalsjukhus, fängelsestraff och uteslutning från arbetsmarknaden.

Ett fåtal afrikanska nationer har de senaste åren slopat de lagar som tidigare förbjudit homosexualitet och gått mot ett öppnare samhälle, däribland Angola, Lesotho och Moçambique.

ANNONS

Samtidigt har flera länder infört strängare lagstiftningar. Exempelvis kan homosexualitet straffas med döden under sharialagar i Mauretanien, Sudan, södra Somalia och norra Nigeria.

TT-AFP

ANNONS