Marine Le Pen, ledare för franska Nationell samling, vid en vallokal i norra Frankrike.
Marine Le Pen, ledare för franska Nationell samling, vid en vallokal i norra Frankrike.

"I stort sett alla är missnöjda med Macron"

Frankrikes president Emmanuel Macron ser ut att besegras av Marine Le Pens parti Nationell samling i EU-valet.…

ANNONS
|

Nationell samling ser ut att bli största parti i franska EU-valet. Partiet, som tidigare gick under namnet Nationella fronten, får omkring 24 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningar av Ifop-Fiducial och Harris Interactive-Agence Epoka.

President Emmanuel Macrons mittenparti La république en marche (LREM) och dess lista Renässans ser ut att landa på runt 22,5–23 procent, ett resultat en av hans medarbetare kallar "respektabelt".

- Historiskt sett har ett styrande parti aldrig nått ett så högt resultat i Europavalet i förhållande till presidentvalet, säger den icke namngivne rådgivaren till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Gröna framgångar

Det gröna partiet EELV får omkring 12,5 procent av rösterna, jämfört med 8,9 i valet 2014. Det gör partiet till det tredje största. De två traditionella dominanterna i fransk politik, Republikanerna och Socialistpartiet, får nöja sig med omkring 8 respektive 6,5 procent för sina respektive listor. Även vänsterpartiet Det okuvade Frankrike ser ut att få omkring 6,5 procent.

Frankrikekännaren Tomas Lindbom tror att valresultatet delvis återspeglar presidentens försök att framställa EU-valet som ett val mellan honom själv och extremhögern.

- Redan i tidigare val har ju Le Pens Nationell samling varit det största oppositionspartiet. Det är ganska naturligt att det är det partiet som fångar en stor del av de missnöjda väljarna. Sedan finns det ju även andra som är missnöjda, i stort sett alla är ju missnöjda med Macron förutom hans eget parti, säger han på telefon från Paris.

"Ingen radikal förändring"

Trots att valresultatet lär tas emot med viss besvikelse i Élyséepalatset ska man komma ihåg att Macron bara fick drygt 24 procent i första valomgången av presidentvalet 2017, påpekar Lindbom.

ANNONS

- Mot den bakgrunden är det ingen radikal förändring. Resultatet är någonstans ett misslyckande, och med det maskineri man har till sitt förfogande när man sitter på regeringsmakten borde man ha fått bättre siffror. Men det är inte så att han har fallit från höga höjder ner till botten.

TT: Även gröna EELV gör ett bra val. Kan man tala om en Greta-effekt?

- Absolut, det skulle jag verkligen vilja säga. De grönas framgångar uppmärksammas stort här i kväll, och kopplas till ungdomar som röstat grönt.

Valdeltagandet ser ut att bli högt, omkring 52–54 procent, vilket Macrons kansli kallar "goda nyheter".

TT

ANNONS