Anti-israelisk demonstration i Teheran på fredagen, med hyllningsporträtt av bland andra revolutionsledaren Ruhollah Khomeini.
Anti-israelisk demonstration i Teheran på fredagen, med hyllningsporträtt av bland andra revolutionsledaren Ruhollah Khomeini. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Irans president tyst om Israels attack i tal

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Mediekällor beskriver det som israeliska anfall i mycket liten skala, uppenbarligen riktade mot Irans atomanläggningar i Isfahan och Tabriz.
Men iranska källor säger att man inte vet som ligger bakom, och när presidenten höll tal nämnde han inte händelsen alls.

ANNONS

Drönarna tidigt på fredagsmorgonen verkar ha riktats mot Isfahan och Tabriz, kända platser för viktiga iranska atomteknikanläggningar. Internationella atomenergiorganet (IAEA) skrev några timmar senare att Irans atomprogram är opåverkat.

En högt uppsatt iransk källa säger att det är oklart vem som ligger bakom nattens händelser och att Iran inte kommer att reagera militärt just nu, skriver nyhetsbyrån Reuters i en rapport som citeras i israeliska medier.

– Detta utfördes med små drönare som kan ha skickats upp inifrån Iran, säger insatta iranska källor enligt The New York Times.

– Radarsystemen har inte märkt av några oidentifierade luftfarkoster som kommit in i iranskt luftrum.

ANNONS

Nämnde inte

Irans president Ebrahim Raisi är på resa i Semnan, norr om Isfahan. När han höll tal till anhängare på fredagen hyllade han landets stora drönar- och robotanfall mot Israel den gångna helgen, som ett tecken på "vårt folks vilja av stål och vår enighet", rapporterar nyhetsbyrån AFP. Däremot nämnde han inte med ett ord nattens händelser.

Inte heller Israel har kommit med några officiella uttalanden – men det gör landet sällan när man utför dylika räder.

– Anfallet var avsett att signalera till Iran att Israel har förmåga att slå till inne i landet, säger en israelisk källa till The Washington Post.

Isfahan ligger söder om Teheran, djupt inne i Iran. Till närmaste gräns, Irak i väster, är det över 50 mil. Och om Israel skulle skicka projektiler från sitt eget territorium måste de färdas 150 mil för att nå dit.

Tabriz ligger uppe i Irans nordvästra hörn. Även dit är det över 100 mil från Israel.

Skriver hånfullt

De iranska medierna gör gällande att det handlade om väldigt små drönare, så kallade quadkoptrar, som vem som helst kan köpa. Hossein Dalirian, talesperson för Irans rymdmyndighet, skriver hånfullt på X (Twitter) att sedan Israel den gångna helgen utsatts för "världens största drönarattack" så blev svaret några "quadkoptrar som alla sköts ned".

ANNONS

Västvärlden har i många år fruktat att Iran ska utveckla kärnvapen. Och nu beskrivs det som att landets står på tröskeln till att kunna bygga atombomber.

– Israels största rädsla är inte fortsatta robotattacker i dag utan kärnkapacitet i morgon, säger Mark Kimmitt, tidigare biträdande utrikesminister i USA, till BBC.

Irans militära atomprogram tros dock vara gömt djupt ned i underjorden, och inte något som Israel kan slå ut med enkla drönare. Israel har tidigare förstört misstänkta atomreaktorer i såväl Irak som Syrien, 1981 respektive 2007, men då användes stridsflyg.

Satellitbild som visar den attackerade flygbasen i Isfahan.
Satellitbild som visar den attackerade flygbasen i Isfahan. Bild: Planet Labs PBC via AP/TT
Irans president Ebrahim Raisi. Bilden är tagen vid ett tal i onsdags.
Irans president Ebrahim Raisi. Bilden är tagen vid ett tal i onsdags. Bild: Vahid Salemi/AP/TT
Atomanläggningarna i Isfahan tros till största delen ligga under jord, och därmed vara mycket svåra att komma åt för Israel. Nyhetsmedier släpps väldigt sällan in – den här arkivbilden är tagen 2009.
Atomanläggningarna i Isfahan tros till största delen ligga under jord, och därmed vara mycket svåra att komma åt för Israel. Nyhetsmedier släpps väldigt sällan in – den här arkivbilden är tagen 2009. Bild: Vahid Salemi/AP/TT
ANNONS