Omar Shakir. Arkivbild.
Omar Shakir. Arkivbild.

Israel kastar ut chef för människorättsgrupp

Människorättsorganisationen Human Rights Watchs (HRW) landchef Omar Shakir måste lämna Israel, enligt en domstol. Beslutet grundar sig i anklagelser om att Shakir har uppmanat till att bojkotta landet.

ANNONS
|

Omar Shakir måste lämna Israel senast den 1 maj, sedan distriktsdomstolen i Jerusalem har valt att inte riva upp inrikesdepartementets beslut att återkalla hans arbetsvisum. Shakir kastas ut sedan han anklagats för att stödja en bojkott mot Israel. Domstolen betonar att Shakir kan överklaga beslutet till Högsta domstolen.

"De som uppmanar till bojkott mot Israel riktar sina pilar mot landet, men de som bor i det betalar priset för bojkotten", lyder domslutet som också slår fast att "det är bevisat att Shakir återkommande har offentligt uppmanat till bojkott mot Israel, samtidigt som han ber att landet öppnar sina dörrar för honom".

ANNONS

Israel stiftade en lag 2017 som förbjuder inträde för utländska medborgare som stödjer en bojkott.

HRW hävdar dock att varken organisationen eller Shakir har uppmanat till bojkott, och att det är en farlig tolkning av lagen eftersom den jämställer kritik mot företag som verkar på den ockuperade Västbanken med att uppmana till bojkott.

TT-AFP

ANNONS