Offer för flygräden förs in på al-Aqsasjukhuset i Dayr al-Balah i Gazaremsan.
Offer för flygräden förs in på al-Aqsasjukhuset i Dayr al-Balah i Gazaremsan. Bild: Abd al-Karim Hana/AP/TT

Israels president ber om ursäkt efter attack

Sju hjälparbetare har dödats i en israelisk flygräd under leveranser av mat i Gaza – och nästa fartygsflotta med förnödenheter vänder om.
Israels president ber om ursäkt till attackerade World central kitchens grundare. Men attacken fördöms i starka ordalag internationellt.

ANNONS

World central kitchen (WCK) har bekräftat att sju av dess medarbetare dödades i ett israeliskt flyganfall som skedde på måndagen. De dödade uppges bland annat ha varit från Australien, Polen och Storbritannien. En var palestinier.

Israels president Isaac Herzog sade sent på tisdagen att han bett om ursäkt för attacken. Herzog sade att han talat med José Andrés, som driver WCK, för att uttrycka sin "djupa förtvivlan och ärligt framförda ursäkter för den tragiska förlusten av människoliv".

Men den internationella kritiken var omfattande, inte bara från offrens hemländer.

FN:s generalsekreterare António Guterres sade, genom sin talesperson, att mångfalden av liknande händelser visade hur Israel för kriget i Gaza.

ANNONS

USA:s president Joe Biden konstaterade att hjälparbetare "måste skyddas", medan hans utrikesminister Antony Blinken gick ut med en mycket skarp kommentar:

– Det är absolut nödvändigt att göra mer för att skydda oskyldiga civila liv, sade Blinken på besök i Versaille i Frankrike. Han lade till att Israels ansvar gäller "palestinska barn, det gäller kvinnor och män, det gäller även för hjälparbetare".

– USA kräver en snabb, grundlig och oberoende utredning för att se vad som hände.

Netanyahu defensiv

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade då valt defensiv hållning i sin kommentar:

– Dessvärre har det under det senaste dygnet skett en tragisk händelse där våra styrkor oavsiktligen har anfallit oskyldiga människor i Gazaremsan, sade Netanyahu i samband med att han lämnade ett sjukhus i Jerusalem efter en operation.

– Detta händer i krig och vi kommer att utreda det grundligt. . . Vi står i kontakt med de berörda regeringarna och kommer att göra allt vi kan för att det inte ska kunna ske igen.

Skör hjälpkorridor

Attacken genomfördes när hjälparbetare färdades i en bilkolonn. Gruppen reste genom ett område som hade betecknats som säkert, i bilar som var märkta med organisationens logotyp, uppger World central kitchen.

WCK avbröt allt sitt arbete i regionen, ett beslut som följdes av fler hjälporganisationer med omedelbar verkan.

ANNONS

"Detta är inte bara en attack mot WCK, det är en attack mot humanitära organisationer som tar sig till de allra värsta av situationer, där mat används som ett vapen i krig", sade Erin Gore, vd för WCK.

Israels president Isaac Herzog. Arkivbild.
Israels president Isaac Herzog. Arkivbild. Bild: Peter Dejong/Pool via AP/TT
USA:s utrikesminister Antony Blinken med Frankrikes försvarsminister Sebastien Lécornu i Versaille, Frankrike.
USA:s utrikesminister Antony Blinken med Frankrikes försvarsminister Sebastien Lécornu i Versaille, Frankrike. Bild: Thomas Padilla
Platsen där flyganfallet ägde rum på fredagen.
Platsen där flyganfallet ägde rum på fredagen. Bild: Abdel Kareem Hana/AP/TT
Rök stiger från centrala Gaza efter ett israeliskt flyganfall på måndagen.
Rök stiger från centrala Gaza efter ett israeliskt flyganfall på måndagen. Bild: Abd al-Karim Hana/AP/TT

Fakta: Snart ett halvårs krig

Terrorstämplade Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer beräknas ha fallit offer för attacken, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 32 900 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande som gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS