Ja till Kavanaugh – men FBI-utredning väntar

Brett Kavanaugh är ett steg närmare att bli domare i USA:s mäktiga Högsta domstol. En majoritet av ledamöterna i senatens justitieutskott har gett honom grönt ljus. En omröstning i hela senaten är nästa steg – men innan dess väntar en FBI-utredning.

ANNONS

Med siffrorna elva för och tio emot, helt enligt partilinjerna, röstade utskottet till domaren Brett Kavanaughs fördel.

Men en av de republikanska senatorerna, Jeff Flake, röstade ja med förbehållet att han ville att anklagelserna om att Kavanaugh begått sexövergrepp under 1980-talet utreds av FBI innan hela senaten tar ställning till hans nominering att bli HD-domare.

Nu ser det ut att bli så. Vita huset meddelade på fredagskvällen att president Donald Trump tillsätter en FBI-utredning om övergreppsanklagelserna mot hans HD-kandidat Brett Kavanaugh. Utredningen ska vara klar inom en vecka.

Ord står mot ord

Även huvudpersonen själv – Kavanaugh– lät på fredagen meddela att han kommer att samarbeta med FBI-utredningen..

ANNONS

Med 51 ledamöter har Republikanerna minsta möjliga majoritet i kammaren. Om det inte hade blivit någon FBI-utredning var det ytterst tveksamt hur Flake skulle rösta, och kort efter fredagens utskottsomröstning meddelade även hans partikamrat senator Lisa Murkowski att hon stod bakom Flakes förslag att skjuta upp senatsomröstningen tills dess att FBI har genomfört en utredning om det påstådda sexbrottet.

Republikanerna hade alltså inte någon säkrad majoritet för att ge Brett Kavanaugh grönt ljus till den viktiga och prestigefulla posten som HD-domare.

Fredagens utskottsomröstning satt långt inne. För ord står mot ord mellan HD-domarkandidaten och Christine Blasey Ford, som anklagar honom för sexuella övergrepp 1982 när de båda var tonåringar.

Detaljerat och känslosamt

Senatorerna argumenterade länge och väl för sina ståndpunkter inför omröstningen.

Dagen innan hade de lyssnat på och frågat ut Christine Blasey Ford som detaljerat och känslosamt redogjorde för vad hon menar var ett våldtäktsförsök under en fest 1982. Ford sade att hon är 100 procent säker på att det var Kavanaugh som tillsammans med en kamrat drog in henne i ett rum och antastade henne under en tillställning i Maryland.

Kavanaughs gymnasiekamrat, Mark Judge, lät på fredagskvällen via sin advokat meddela att han var redo att svara på frågor av FBI eller någon annan rättslig instans, rapporterar Reuters.

ANNONS

Tidigare har Judge sagt att han inte har något minne av den aktuella kvällen.

"Trovärdigt vittne"

Brett Kavanaugh själv nekar helt till anklagelserna. Han gav uttryck för både stridslystnad och sorg under torsdagens utfrågning och han beskrev "försöken att förstöra hans rykte" som en nationell skam.

Donald Trump, beskrev i torsdags Kavanaughs vittnesmål som "kraftfullt och ärligt". Efter utskottsomröstningen förklarade Trump för journalister i Vita huset att han inte "ens nästan" har övervägt att dra tillbaka nomineringen. Men han sade samtidigt att han anser Christine Blasey Ford vara ett "trovärdigt vittne".

TT

Fakta: Brett Kavanaugh och Högsta domstolen

President Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.

Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen George W Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättigheter eller religionsfrihet ska avgöras.

Källa: Supremecourt.gov med flera

Fakta: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten.

I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag, som skrevs 1787 och ratificerades 1788, samt dess 27 tillägg. Bland tilläggen finns den så kallade Bill of Rights (de tio första tilläggen) som ratificerades 1791.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Källa: Supremecourt.gov

ANNONS