Jesper Söder: Bland det jävligaste jag varit med om

Trollhättebon Jesper Söder som strider frivilligt för Ukraina hamnade mitt i det ryska flygangreppet mot militärbasen i Javoriv, i närheten av Lviv.
– Angreppet pågick i tre timmar med raketer och bombmattor. Vi fick fly för att ta oss ut, säger han.

ANNONS
|

Jesper Söder tillhör de internationella frivilliga som sökt sig till de frivilliga territoriella förbanden och som skulle ingå ingå i en militär specialgrupp.

Flera andra skandinaver och också begett sig till Ukraina för att slåss mot de ryska invasionstrupperna. Majoriteten av dem är helt otränade rekryter, som skulle få sin militära träning på basen som ligger nära den polska gränsen.

LÄS MER:Amerikansk journalist skjuten till döds i Ukraina

Vaknade till bombinferno

I gryningen under söndagen blev basen där de befann sig bombarderad av ryskt flyg och raketer. De vaknande till ett inferno.

– Jag vaknade vid 4-tiden av att bomber föll. Det var fullständigt kaos, och som mest erfaren fick jag samla ihop killarna och ta oss ut. Jag har varit i svåra situationer förut men detta är bland det jävligaste jag har varit med om. Jag visste att vi var tvungna att ta oss ut inom en timme innan det skulle komma ryska fallskärmstrupper och fler raketer, säger Jesper Söder ombord på en buss på väg till Warszawa tillsammans med en grupp övriga frivilliga skandinaver.

ANNONS

I ett inlägg på Facebook beskriver han händelsen i natt.

Ryssland: 180 utländska soldater har dödats

Ukrainska myndigheter har bekräftat att 35 personer har dödats, och ett hundratal skadats. På söndagseftermiddagen uttalade sig Ryssland om robotattackerna. Försvarsminister Sergei Shoigu hävdar att omkring 180 "utländska legosoldater" dödats i attackerna och att "stora mängder utländska vapen förstörts", rapporterar Reuters.

– Ingen av oss ombord på bussen är skadade. Men flera är väldigt chockade och traumatiserade och behöver professionell hjälp. Men så fort vi kommit fram till vår destination och fått duscha och byta kläder, så ska jag själv prata med var och en av killarna, säger han.

Kommer du att åka tillbaka till Ukraina för att strida?

– Jag ska först vila och återhämta mig ett par, tre dagar. Sedan får vi se, säger han.

Jesper Söders uppdrag är att koordinera och utbilda européer som vill slåss på den ukrainska sidan. De rekryter som drabbades av bombanfallet i natt hade enligt honom ingen krigserfarenhet eller vapenträning.

Att delta i krigshärdar är inget som är nytt för västsvensken. Under kriget mot Islamiska staten i Syrien deltog han vid fronten på den kurdiska YPG-milisens sida.

– Det är exakt samma här, men ryssarna har modernare vapen. De arbetar på samma sätt. Attackerar skolor och begår krigsbrott. Det handlar om statlig terrorism, har han sagt i en tidigare intervju med GP.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS