EU-kommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.
EU-kommissionär Ylva Johansson. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Johansson krävs på svar om "övervakningslag"

Inrikeskommissionären Ylva Johansson måste försvara sitt omstridda lagförslag mot barnporr. EU-parlamentets inrikesutskott har bett henne om en förklaring inom en vecka, rapporterar Europaportalen.

ANNONS
|

Lagförslaget har omgärdats av infekterad debatt en längre tid. Kritiker menar att det rör sig om en ny form av övervakningslag, som inte kommer att förhindra att övergreppsbilder på barn sprids.

Johansson har dock kontinuerligt försvarat förslaget. Så sent som i fredags gjorde hon ett uttalande på X, tidigare Twitter där hon säger:

– Det finns försök att skapa förvirring. Det här mitt förslag. Jag är klar med varför jag lade fram det. Det här är till för att skydda barn mot sexuellt våld.

Förvirringen som Johansson pratar om anspelar på en granskning som flera europeiska medier publicerade förra veckan. I granskningen påpekas det att lobbyorganisationer fått stort inflytande över innehållet i lagförslaget och att vissa enskilda företag kan komma att gynnas om förslaget blir verklighet.

ANNONS

Granskningen har gjort att EU-parlamentets inrikesutskott nu kräver att Johansson förklarar sig inom en vecka. I ett brev riktat till Johansson skriver utskottsutföranden Juan López Aguilar bland annat:

"Vi anser att ditt samarbete skulle gynna transparens och ansvarstagande."

ANNONS