Republikanen och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, fotograferad i Texas.
Republikanen och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, fotograferad i Texas. Bild: Tony Gutierrez/AP/TT

Källor: Nikki Haley ger upp presidentsatsning

Republikanen Nikki Haley planerar att hoppa av primärvalskampen i USA efter supertisdagens nederlag, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor.

ANNONS

Haley vann enbart ett primärval av supertisdagens 15 republikanska drabbningar, det i Vermont.

Till skillnad från vid tidigare primärval höll Haley, som enligt medier valvakade i Charleston i hemstaten South Carolina, ingen fest för anhängare. Hon höll inte heller något tal, i stället skickade kampanjen ut ett uttalande där hon tackade sina anhängare.

Ett uttalande från Nikki Haley väntas omkring klockan 16 svensk tid.

Enligt färska mätningar vill enbart 15 procent av USA:s republikanska väljare se Haley som partiets presidentkandidat.

Nikki Haley har varit ensam kvinna i kampen om Republikanernas presidentkandidatur alltsedan kampanjlanseringen hemma i Bamberg i South Carolina i fjol.

ANNONS

Under valrörelsen har hon fått gott betyg för sina debattframträdanden och allmänt beskrivit som positiv och kompetent. Ett undantag är den fadäs hon gjorde när hon inte omedelbart pekade ut slaveriet som orsak till USA:s inbördeskrig.

52-åringen har en gedigen politisk bakgrund. I två år ingick hon i dåvarande president Trumps kabinett, som USA:s ambassadör till FN. Dessförinnan var hon guvernör i South Carolina. Revisorn Haley har tidigare även arbetat med återvinning samt verkat i familjens klädföretag. Hon satt i South Carolinas delstatskongress mellan 2005 och 2011.

ANNONS